Morning Star - officŽle vlag van West Papua

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen

Groot 3 mei congres over Papua in Leiden.

naar vorige pagina

 

Van: Het Indisch Plein

 3 mei 2003, Leiden: bijna 300 mensen kwamen af op het grote Papua congres met het thema 'zet recht wat krom is'. Onder voorzitterschap van Aad van den Heuvel namen sprekers als Viktor Kasiëpo, Marc Argeloo en Eimert van Middelkoop de congresgangers mee in hun thema's: werken aan de toekomst van Papua, werken aan concrete projecten waarmee je de lokale bevolking direct helpt, en de verantwoordelijkheid van de Nederlandse politiek.

 

Het congres van 3 mei jl. was op zich zelf een uniek evenement: Voor het eerst werkten Nederlandse organisaties die in Papua werkzaam zijn samen in de organisatie van een dergelijk evenement. De Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP), als politiek en religieus onafhankelijke stichting, is hoofdorganisator. Samen met de Stichting Pro Papua, Wout Nijland Productions, Viktor Kasiëpo en Dolf Tompoh, en met financiële steun van de NOVIB, NCDO en OIKOS, is dit congres tot stand gekomen.


 

Na de inleidingen van Viktor Kasiëpo en Marc Argeloo, was er ruimte voor een forumdiscussie. Nancy Jouwe (Mamma Cash), Jelle Wolthuizen (Novib), Cees Lagerberg en At Ipenburg gingen met het publiek in discussie. Zowel de vrijheidsstrijd van de Indonesische provincie Papua Barat kwam aan de orde als de praktische hulpverlening aan de mensen, ongeacht religie en politieke voorkeur, zoals de SDSP dat doet. Een mix van Papua's, veteranen, ontwikkelingswerkers, Indië-gangers en eco-toeristen zorgden voor een gevarieerde discussie

 

In de workshop 'eco-toerisme' van de SDSP werd duidelijk dat kleinschalig toerisme de lokale bevolking kan helpen ontwikkelen op economisch, sociaal cultureel en ecologisch vlak. Aan de kleinere hulporganisaties de uitdaging deze aspecten mee te nemen in hun projecten.


In de workshop 'Zet recht wat krom is' van ProPapua werd duidelijk dat de vrijheidsstrijd van Papua enorm leeft onder de congresgangers. Er zijn vele beelden en meningen bij de deelnemers hoe die onafhankelijkheid te bereiken is en wat dat voor de lokale bevolking oplevert.

Voor meer informatie klik door naar de website van Pelita


naar vorige pagina


Webmaster: Chris P. van der Klauw