Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Laffe moord op Theys Hilo Eluay

naar vorige pagina

Papua-demonstratie 14 november 2001 Den Haag

 

Het Papua volk is in diepe rouw. De ondoafolo Theys Hilo Eluay is in de nacht van 10 op 11 november in Jayapura door onbekende mannen ontvoerd, verminkt en vermoord. Alles wijst erop dat de Indonesische elite-eenheid, KOPASSUS, verantwoordelijk is voor deze brute aanslag.

Theys Hilo Eluay was de voorzitter van de Papua Presidium Raad (PDP).
Het PDP streeft naar onafhankelijkheid en wil dit bereiken met vreedzame middelen, dialoog, met name omdat er een einde moet komen aan de vreselijke terreurdaden en mensenrechtenschendingen tegen de Papua's.
Met de moord op Theys is zijn opstelling (en die van het Presidium) "verwerping van de Speciale Autonomie en voortzetting van een Vreedzame Politieke Dialoog" MONDDOOD gemaakt. Het recht op zelfbeschikking, soevereiniteit en de gepleegde mensenrechten schendingen kunnen niet worden afgekocht met alleen maar OTSUS, oftewel Speciale Autonomie. (zie onderaan de tekst van de PDP-verklaring inzake autonomie).

Demonstratie bij de Indonesische ambassade in Den Haag om te protesteren tegen de laffe moord op Theys Hilo Eluay, de voorzitter van de Papua Presidium Raad (PDP).

Landgenoten en vrienden van Papua: Kom allen naar Den Haag en laat uw stem horen. In een democratisch, open Indonesië is geen ruimte voor ONSCHENDBAARHEID. Wij demonstreren om onze solidariteit met ons Land en Volk, en Ons Leiderschap te tonen. Wij eisen dat de schuldigen worden
gezocht en berecht. Wij roepen U op - namens het ganse Papua volk - om onze STEM te laten horen.

Woensdag 14 november van 1 uur tot 2 uur: bij de Indonesische ambassade op de Tobias Asserlaan in Den Haag.

Geef het door aan je contacten en netwerk

Viktor Kaisiëpo

Presidium Dewan Papua
Lid en Vertegenwoordiger Europa


Overzicht van voorlopige informatie uit diverse betrouwbare bronnen:

Theys Hilo Eluay was samen met de andere Presidium-leden die terecht staan wegens subversie (Herman Awom, Don Flassy, Thaha Al Hamid en Mambor) door de Indonesische elite-eenheid KOPASSUS uitgenodigd voor een diner op 10 november ter gelegenheid van de Nationale Heldendag. Het diner vond plaats op het hoofdkwartier van Pangdam VII Trikora Hamadi, Jayapura. De recent aangekomen speciale militaire eenheid Satgas Tribuana was ook uitgenodigd.
Alleen Theys was in de gelegenheid om te gaan, de anderen waren verhinderd. Een reden dat Theys is ingegaan op de uitnodiging zou kunnen zijn dat Theys verder wilde praten over een vergunning om op 1 december aanstaande te herdenken dat 40 jaar geleden de nationale symbolen van West Papua werden geïnaugureerd:
op 1 december 1961 werden de Sampari-vlag, het volkslied Hai Tanahku Papua, en de naam West Papua op officiële wijze in het bijzijn van diverse internationalevertegenwoordigers in toenmalig Hollandia geïnstalleerd.
Het hoofd van de Papua Politie heeft Theys op 5 november gewaarschuwd omniets te ondernemen op 1 december.

 • Theys heeft zijn huis in Sentani op zaterdag 10 november om 11u30 verlaten om naar Jayapura te gaan.
 • Om 18u30 (lokale tijd, -8 uur Nederlandse tijd) heeft hij naar huis gebeld met de mededeling dat hij zich naar het diner zou begeven.
 • Na afloop van het diner (21u55) belde hij naar huis om te vertellen dat hij weer huiswaarts keerde.
 • Om 22u15 belde zijn chauffeur, Ari Masoka, ter hoogte van Entrop richting Skyline vanuit de auto dat ze overvallen, geslagen en ontvoerd werden door een groep Indonesiërs, niet-Papua's. Dit telefoongesprek werd afgebroken.
 • Theys' familie heeft toen geprobeerd om Theys op zijn mobiel te bellen maar die was uitgezet.
 • Vanaf dat moment zijn mensen op zoek gegaan naar Theys en zijn chauffeur en zijn de media geïnformeerd over de ontvoering van de voorzitter van het PDP.
 • Om 1u45 in de nacht van zaterdag op zondag was er nog geen teken van leven van beide mannen.
 • In de ochtend van zondag 11 november werd de auto met het lichaam van Theys Eluay erin door een dorpeling aangetroffen in het gebied ter hoogte van Skouw, Holtekamp.
 • Om 8u00 hebben Thaha Al Hamid en anderen zijn lichaam opgehaald en naar het Algemene Ziekenhuis in Jayapura gebracht.
 • Uit de voorlopige autoptie blijkt dat hij door wurging (verstikking) is omgebracht.
 • Als reactie op deze laffe moord heeft de bevolking in Sentani haar woede en verslagenheid geuit door enkele gebouwen in brand te steken.Achtergrond
Op 22 oktober heeft het Indonesische parlement de wet inzake Speciale Autonomie voor Papua aangenomen. Naast de nieuwe verdeling tussen West Papua en Jakarta van de inkomsten uit de grondstoffenwinning, betekent de nieuwe wet dat Papua heeft recht op eigen "culturele symbolen". De
naam van de provincie wordt officieel Papua en de Sampari-vlag en het volkslied Hai Tanahku Papua mogen gebruikt worden om uitdrukking te geven aan de culturele identiteit en het gevoel van eigenwaarde van de Papua's.
Voor de Indonesische veiligheidstroepen (het Indonesische Leger " TNI" -en de Politie van de Republiek Indonesië " Polri") kan deze officiële toestemming gezien worden als een vernedering. Veertig jaar lang hebben ze zich ingezet om vlaggenceremonies uit elkaar te slaan, om vlaghijsers dood te schieten en om de vlag en het volkslied dood te maken. Nu moeten ze ineens toezien dat Papua's met officiële toestemming van de centrale regering en het parlement, inclusief de TNI/Polri-fractie, hun symbolen
openlijk kunnen gebruiken. Hoewel de invloed van het leger groot is in de centrale overheid, heeft het leger met de aanname van de autonomiewet een nederlaag geleden. Een reactie was te verwachten om de Papua's maar ook de civiele regering te laten zien wie het land verdedigt tegen het spook van het uiteenvallen van de Republiek Indonesië.
Maar waarom is er gekozen om PDP tot doelwit te maken? In haar strategie heeft het PDP de vlag als een belangrijk instrument gebruikt. De vlag is sinds haar inauguratie voor alle Papua's het belangrijkste symbool dat staat voor de aspiraties. De vlag staat symbool voor de verraden aspiraties in de geschiedenis (New York Agreement  1962, Daad van "Vrije Keuze"  1969) en voor de aspiraties van vrijheid en ontwikkeling nu en in de toekomst. De vlag is aldus ook een punt voor twee commissies
(van de vier) die door het Tweede Papua Volkscongres (juni 2000) zijn opgezet: Commissie 1 - de rechtzetting van de geschiedenis, Commissie 2 - de politieke agenda.

Op 20 oktober heeft het PDP na een tweedaagse vergadering met leden van het Papua-panel uit alle 14 districten een verklaring van 7 punten uitgegeven. Over autonomie zegt de verklaring het volgende:
Nadat de Papua's hadden geëist dat haar politieke rechten en soevereiniteit worden gerehabiliteerd, heeft de Centrale Regering thans haar volledige steun gegeven voor Speciale Autonomie. Maar dit zal niet bijdragen aan een allesomvattende, vreedzame oplossing van het Papua politieke conflict. De Indonesische regering probeert dit sociale contract op te leggen. Zij heeft niet alleen de aspiraties van de Papua's genegeerd maar, met de arrogantie van degenen die aan de macht zijn, heeft zij getoond dat ze geen begrip heeft voor de daadwerkelijke inhoud van de Papua-kwestie en heeft ze de wensen van degenen die aan de macht zijn er doorgedrukt. De bekrachtiging van de wet inzake Speciale
Autonomie is wederom een voorbeeld van de manier waarop het lot van de Papua's wordt bepaald door anderen, net als dat het geval was met de New York Agreement van 1962 en de Volksraadpleging in 1969. Met de herinnering aan deze politieke tragedie, doet de Papua-bevolking een dringend beroep op de Centrale Regering, het Parlement (DPR), de Regionale Regering en de Regionale Assemblee (DPRD) om te garanderen dat alle politieke besluiten die betrekking hebben op het lot van de Papua's, gebaseerd zijn op de wenzen en soevereiniteit van de Papua's.
De Papua Raad verklaart hierbij dat ze de Speciale Autonomie voor Papua verwerpt en een vreedzame en democratische strijd zal voeren voor de rehabilitatie van de politieke rechten en de soevereiniteit van het Papua-volk. Ontwikkeling is het recht van de mensen en de verantwoordelijkheid van de overheid en dient uitgevoerd te worden in volledige overeenstemming met de politieke aspiraties van de mensen.
Nergens in hun strijd hebben de Papua's gevraagd om Speciale Autonomie.
Wat ze eisen is een Dialoog over de Rechtzetting van de Geschiedenis, en erkenning van de legale en politieke rechten voor het land en het volk van Papua.

Hoewel PDP de autonomiewet heeft verworpen, heeft PDP wel een overwinning behaald in het gelegaliseerd krijgen van de vlag. Daarnaast is de oproep tot dialoog en voortzetting van de strijd voor
onafhankelijkheid met vreedzame middelen en een dialoog, natuurlijk bedreigend voor het leger dat zijn machtspositie in Indonesië probeert te behouden en geen andere traditie heeft dan bruut geweld.

Het is de vraag hoe de civiele regering in Jakarta nu gaat reageren op deze laffe en brute daad van het leger. De regering is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor het optreden van het militaire apparaat, maar het is afwachten of het de moed heeft om het leger in deze ter verantwoording te roepen en te veroordelen.naar vorige pagina


Webmaster: Chris P. van der Klauw