Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Sovjet-Unie wilde Nieuw-Guinea in 1962 binnenvallen

naar vorige pagina

Uit de HAAGSCHE COURANT van woensdag 10 FEBRUARI 1999


Moskou — De Sovjet-Unie lag begin augustus 1962 voor de kust van Nederlands Nieuw-Guinea klaar met zes onderzeeërs om samen met Indonesische strijdkrachten een einde te maken aan het Nederlands bestuur. Dat is vandaag bevestigd door Aleksej Droegov die sinds juni 1962 tolk was voor het sovjet-leger in Jakarta. Droegov zei dat er ook een twintigtal Toepelev bommenwerpers klaarstonden voor de geplande invasie. Die werd echter op het allerlaatste moment afgeblazen toen Nederland alsnog werk maakte van het onder druk van de Amerikanen op 15 augustus afgesloten akkoord met Indonesië.

Nederland was twee uur verwijderd van oorlog
Volgens de Volkskrant vandaag besloot Moskou in 1962 zes onderzeeboten, een dertigtal Toepelevs en 2000 tot 3000 militairen naar Jakarta te sturen. Na aankomst moesten de Russische militairen zich omkleden in Indonesische uniformen en kregen ze Indonesische identiteitspapieren. Het Sovjet-leger en het Indonesische leger hadden volgens Droegov al eerder in de buurt van Vladivostok samen geoefend. De bevelen voor de op handen zijnde invasie kwamen echter rechtstreeks vanuit Moskou.
Oud-onderzeebootofficier Gennadi Melkov zegt vandaag in de Volkskrant dat de Sovjet-onderzeeërs op 15 augustus 1962 de havenplaats Manokvari 'tot op tien mijl genaderd waren, toen de aanval werd afgeblazen'. Nederland was gezwicht voor de Amerikaanse druk. Twee uur later en het was oorlog geweest. Het oorspronkelijke bevel van de Sovjet-admiraal luidde 'Vernietig alle schepen'. Een Nederlands fregat bewaakte de ingang van de baai bij Manokvari. Dit fregat moesten de Russen met een torpedo uitschakelen.
Maar zover kwam het niet, waarschijnlijk omdat de Amerikanen wisten hoe zeer het de Sovjets menens was. Ze zetten Den Haag onder druk het akkoord met Indonesië goed te keuren.
„Niemand twijfelde eraan dat de Amerikanen op de hoogte waren van onze aanwezigheid", aldus Melkov.
Of de Nederlandse regering-De Quay en in het bijzonder minister van buitenlandse zaken Luns niet op de hoogte waren van de Sovjet-steun aan Indonesië, is niet duidelijk.

naar vorige pagina


Webmaster: Chris P. van der Klauw