Morning Star - officële vlag van West Papua

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen

Groot 3 mei congres over Papua in Leiden.

naar vorige pagina

 

Papua congres 3 mei 2003

 

  • Vierdaagse Pasar Istimewa in Groenoordhal en Plaza 2-5 mei.
  • Doorlopend Papua-paviljoen
  • Samenwerking met Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden
  • Reunie veteranen 3 mei


Onder voorzitterschap van Aad van den Heuvel beleggen een aantal grote Papua hulporganisaties met steun van NOVIB, SDDET en anderen een groot publiekscongres over Papua op zaterdag 3 mei in de Joppenszaal van het Groenoordplaza in Leiden. Aanvang 13.00 uur.

Met dit gezamenlijke congres ”Zet recht wat krom is, Papua tussen droom en werkelijkheid”, willen ProPapua en de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat samen met Papua’s in Nederland alarm slaan over de situatie op Papua. De hulp aan Papua moet beter en de historische beloften aan de Papua’s verplichten tot een actiever beleid op alle fronten, juist nu de situatie daar dramatisch verslechtert.

De internationale strijd tegen het terrorisme heeft als neveneffect dat er minder aandacht is voor de mensenrechtensituatie in een reeks van landen. Zo is de schaduw van 11 september ook voelbaar in de achtertuin van Indonesië. De bijzondere autonomie die vorig jaar van kracht werd, en meer hervormingen, inkomsten en vrijheid voor Papua beoogde, is recent door President Megawati op losse schroeven gezet. Per decreet heeft Megawati bepaald dat Papua zo snel mogelijk moet worden opgedeeld in drie kleinere provincies. De achtergrond hiervan ligt in de angst de toegang tot Papua’s rijke bodemschatten te verliezen en de versterking van de militaire greep op het burgerlijk bestuur in Indonesië. Daarmee wordt een steeds scherpere tegenstelling voorzien tussen de diepgewortelde wens van de Papua’s naar zelfbeschikking en daarop haaks staande praktijk.

Van Nederland, als grondlegger van de beloften die in het verleden aan de Papua’s gedaan zijn, wordt veel verwacht. Reikhalzend wordt uitgekeken naar het te verschijnen rapport van de commissie Drooglever over de historische rol van Nederland met betrekking tot haar oud-kolonie, dat in opdracht van de Nederlandse regering gemaakt wordt. Een prangende vraag daarbij is waarom het verschijnen van dit rapport keer op keer wordt uitgesteld en waarom Nederland zo stil is over haar oud-kolonie, waar ooit 12000 Nederlandse militairen actief waren.

Er zijn plenaire inleidingen door vooraanstaande sprekers uit Papua en Nederland, waaronder Victor Kaisiëpo, vertegenwoordiger van het Papua Presidium en oud-minister Jan Pronk.

Centrale thema’s zijn: de hulpverlening, de mensenrechten en de historische rechten van de Papua’s. Samen met de twee workshops, een forum, cultuur en muziek belooft dit kongres een boeiende bijeenkomst te worden.

Het Papuacongres vindt plaats in het hart van een spectaculaire vierdaagse Pasar Malam over Papua van 2 t/m 5 mei. Hierin vele topartiesten, dansgroepen, een grote Oosterse markt en vele restaurants. Daarnaast is er een Papuapaviloen met een unieke kunstexpositie, films en lezingen.

Op zaterdag 3 mei ‘s avonds wordt er om 18.30 uur een reünie belegd voor veteranen uit het voormalige Nieuw-Guinea.

Beide evenementen, de vierdaagse Pasar en paviljoen en zaterdagcongres kunnen ook apart bezocht worden.

Opgave voor het congres kan geschieden door een mail te sturen naar info@wnproductions.nl met naam en adres. Zie ook de website: www.wnproductions.nl
De Pasar Papua is vrijdag open om 13.00 uur en de andere drie dagen om 12.00 uur. Toegang 7,50 euro.
Infoadres: Wout Nijland Productions, Oranjelaan 1, 3971 HD Driebergen. Tel. 0343-517371.
Graag ontvangen wij bericht over uw komst.


naar vorige pagina