Morning Star - officële vlag van West Papua  

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen
Disclaimer naar vorige pagina

 

Verschenen boeken over Nederlands Nieuw-Guinea

 

Ipenburg, At (2024) - 'Vrijheid!'
Subtitel: Een Papoea Dagboek 1995-2002

Vrijheid

Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 254
Met voorwoord van de redactie en een voorwoord van de schrijver, een korte geschiedenis van West-Papoea, een persoonsregister, een lijst van afkortingen en begrippen en een korte biografie van de auteur.
Uitgeverij : Uitgeverij Zendingserfgoed
ISBN: 978-90-833568-3-9
NUR (Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling): 712
Datum publicatie : 2024
Prijs: €15,00 excl. verzendkosten
Bestellen: te bestellen op: Zendingserfgoed.nl
Commentaar van ds Henk van der Steeg: "Je hebt een mooi boek geschreven. Hartelijk dank dat je voor de zaak van de Papoea's op zo'n indringende wijze aandacht vraagt. De opzet van een dagboek is treffend. Langzamerhand word je steeds meer bij de mensen daar betrokken. Mooi ook dat je zoveel ontmoetingen en gesprekken beschrijft, zowel met collega's als met mensen die je op straat of in de taxi tegenkomt. En je doet het ook objectief, zonder hen direct in een hokje te plaatsen. Elk verhaal is belangrijk. Voor meer informatie kijk op het prikbord

 


Davids, Karel (2024) - Een laatkoloniaal experiment
Subtitel: Hollandia, Nieuw-Guinea, 1944-1962

Een laatkoloniaal experiment

Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 320
Afmetingen: 15.6 x 23.4 x 2.2 cm
ISBN: 9789464563191
Datum publicatie : 06-03-2024
Prijs: €29,99 (incl. verzendkosten)
Bestellen: Walburgpers
Karel Davids is emeritus-hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij woonde van 1955 tot 1962 in Nederlands Nieuw-Guinea.
De laatste Nederlandse kolonie in Azië, Nieuw-Guinea, werd door Nederland tussen 1944 en 1962 in recordtempo klaargestoomd voor zelfbeschikking. Hollandia, de hoofdstad, groeide en raakte snel bevolkt door groepen met verschillende achtergronden die elk hun eigen verwachtingen over de toekomst hadden: Papoea's, Indo-Europeanen, Molukkers, Chinezen, Toegoenezen, totoks en nieuwkomers uit Nederland. De geschiedenis van Hollandia en daarmee Nieuw-Guinea, wordt hier vanuit de bewoners zelf bekeken. Hoe gaven ze de stad vorm? Hoe gingen de verschillende groepen met elkaar om? Hoe reageerden ze op de grote veranderingen in de wereld om hen heen? Wat kwam er van hun verwachtingen terecht? Van buitenaf groeide de dreiging en aan de ontwikkelingen kwam voortijdig een einde met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië.
Voor meer informatie kijk op het prikbord

 


Pennings, Frans(2023) - Patoge Tillemasie
Subtitel: Mgr. Herman Tillemans

Patoge Tillemasie

Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's : 148 pagina's
Uitgeverij : schrijver persoonlijk: Frans Pennings
ISBN ‏ : ‎ niet
Datum publicatie : 11-2023
Prijs: €9,95 excl. verzendkosten
Bestellen: per email bij de schrijver van het boek Frans Pennings
Een prachtig uitgevoerd boek met harde kaft over het leven van Mgr. Herman Tillemans, bisschop van Merauke.
Grave 1902 - Merauke 1975 Een teken in het leven van de missie in Nederlands Nieuw-Guinea.
Geliefd door de Papua's en vergeten door zijn geboorteplaats Grave. (Op een straatnaam bord na.)
Opnieuw tot leven gewekt door Jan Timmermans en Frans Pennings. Voor meer informatie kijk op het prikbord

 


Willeboordse, Leo(2023) - Erwtensoep in Biak
Subtitel: rijst op de Veluwe en nog wat

Erwtensoep in Biak

Uitvoering: paperback
Aantal pagina's : 473 pagina's
Uitgeverij : Leo Willeboordse
ISBN ‏ : ‎ 9789464439311
Datum publicatie : 02-2023
Prijs: €29,65
Bestellen: www.boekenbestellen.nl
In dit laat debuut, gelardeerd met ironie, humor en anekdotes, voert de auteur ons mee van zijn kindertijd in Den Haag in de oorlog naar een klein eiland in de Zee van Ceram. Leo Willeboordse (Den Haag 1938) diende als dienstplichtige van september 1959 tot en met november 1961 bij het Korps Mariniers. Hij tekende bij om naar Nieuw-Guinea te kunnen waar hij als commandant van een mortiersectie deel uit maakte van het Commando Mariniers Nederlands Nieuw-Guinea. De onenigheid tussen Nederland en Indonesië over dit betwiste gebied zou de geschiedenis in gaan als 'de kwestie Nieuw-Guinea'. En passant laat hij ons kennis maken met de opmerkelijke veranderingen binnen Korps en samenleving gedurende de laatste zestig jaar. Schrijver vraagt zich daarnaast af of de oorspronkelijke bewoner van Nieuw-Guinea, de Papoea, gezien de staat waarin hij nu verkeert, niet beter onontdekt had kunnen blijven.


Teutscher, Paula(2021) - Een eigen ontwerp van liefde.
Subtitel: Zendingskind in West Papua: een lange weg naar huis

Een eigen ontwerp van liefde. Zendingskind in West Papua: een lange weg naar huis

Uitvoering: paperback
Aantal pagina's : 230 pagina's
Uitgeverij : Soesterberg, Uitg. Aspect.
ISBN ‏ : ‎ 9789464248937
Datum publicatie : 2021
Prijs: €21,95 - gratis verzending
Bestellen: www.bruna.nl
Een driejarig meisje loopt alleen over een oerwoudweg op het eiland Seroei onder de tropische zon. Als inslaande bliksem wordt ze zich plotseling bewust van haar eigen schaduw en daarmee van haar eigen bestaan en ikheid. Opgroeiend als dochter van een Zendingsechtpaar ontdekt ze haar magisch mooie en ook naoorlogs rauwe omgeving, beleeft ze de warme deken van de kleine gemeenschap om haar heen en verwacht ze een paradijs te vinden als ze eenmaal met haar ouders naar Nederland zal gaan. Hoe weinig die hoog gespannen verwachtingen bewaarheid worden als je ouders overlevers zijn van een Japans interneringskamp en je een kind van twee werelden bent, laat het verdere verhaal zien. De missie van haar ouders loopt als een paradox door haar verdere ontwikkeling: het is een innerlijke bron geworden en tegelijkertijd een obstakel om zichzelf te tonen aan de wereld. Als volwassene vindt ze via omwegen een weg om haar eigenheid te leven, dankzij haar studie theologie, haar opleidingen tot psychotherapeute, de relaties die ze vindt en verliest, haar kinderen, haar geliefde.


Opdenkelder, Bastiaan (2021) - Cries from the jungle

Cries from the jungle

Uitvoering: paperback
Aantal pagina's : 336 pagina's
Uitgeverij : LYO Productions
ISBN-10 ‏ : ‎ 177776680X
ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1777766801
Afmetingen ‏ : ‎ 14 x 1.78 x 21.01 cm
Datum publicatie : juli 2021
Prijs: €29,99
Bestellen: Amazon.nl
Cries from the Jungle is een goed opgebouwd verslag van de familie Beynon in Manokwari voor, tijdens en na de Pacific War(World War II). Zij moesten navigeren door de talloze uitdagingen en gevaren waarmee zij en andere Indo's na de oorlog werden geconfronteerd, tijdens de tumultueuze periode van de Indonesische onafhankelijkheid. En daarna voor velen de moeilijke en onwelkome terugkeer naar Nederland, opgedrongen door de realiteit van de tijd.


Kayzer, Wim (2020) - Brieven en dagboeknot. van 1ste lt. der Marin. Wim Kayzer

Brieven en dagboeknot. van 1ste lt. der Marin. Wim Kayzer

Uitvoering: hardCover, gebonden.
Aantal pagina's : 100 pagina’s in full color
Uitgeverij : Uitg. Klus op Dek
Datum publicatie : december 2020
Prijs: €29,75
Bestellen: boekbestellen
Deze publicatie ‘Dagboek en brieven van de eerste luitenant der mariniers Wim Kayzer’ (12-01-1936 – 08-09-1973) handelt over de periode vanaf 10 december 1960 tot 24 februari 1961. Het waren de jaren waarin het geschil met Indonesië over de status van Nederlands Nieuw-Guinea naast een politiek- meer en meer een militair karakter kreeg. Indonesische infiltraties namen hand over hand toe. Van Nederlandse zijde kon een reactie niet achterwege blijven. De Koninklijke Marine en in het bijzonder het Korps Mariniers kregen de opdracht deze infiltraties te stoppen en de al gelande infiltranten op te sporen en uit te schakelen. Geen eenvoudige taak in het enorme land met zijn buitengewoon lange kustlijnen, uitzonderlijk dichte oerwouden en steile heuvels en bergen. En alsof dat niet genoeg was een zeer warm en vochtig klimaat. Tijdens een jungletraining (Kayzer verzorgde ook de praktische opleiding van NNG mariniers) vond een interview plaats met journalist J.W. Hofwijk van het toenmalige weekblad Katholieke Illustratie. Daarin zegt hij: “Ik geloof niet dat men in Nederland er ooit een idee van heeft gekregen hoe onbeschrijflijk zwaar die wekenlange tocht is geweest, waarin men de Indonesiërs uitputte tot ze zich wel móesten overgeven. We hadden ze doodgelopen”, zei hij. “Je krijgt ze altijd, als je ze maar doodloopt, als je maar volhoudt. Maar wat een land!!


Broekhuijse, Jan (2019) - Harvard-Peabody expeditie naar de Dani in de Baliemvallei (1959-1962)

Jan Broekhuijse - Harvard-Peabody expeditie naar de Dani in de Baliemvallei (1959-1962)

Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 210mm x 297mm
Aantal pagina's : 458
Uitgeverij : Jan Broekhuijse & Gies Broekhuijse
ISBN : 9781616272654
Datum publicatie : 11-2019
Prijs: €39,95
Bestellen: boekbestellen
Jan Broekhuijse (1929) studeerde antropologie en sociologie van de niet-Westerse volkeren aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en behaalde zijn doctoraal (cum laude). In 1958 trad hij in dienst van het Ministerie van Overzeese Rijksdelen en vertrok met zijn echtgenote Margriet Brom naar Nieuw-Guinea, zijn gebied van specialisatie. Daar was hij werkzaam als controleur Binnenlands Bestuur.
Hij nam als antropoloog deel aan de Harvard-Peabody expeditie naar de Baliem-vallei (Oostelijk bergland van Nederlands Nieuw-Guinea), verrichtte daarvoor ter plaatse al het nodige antropologische veldwerk onder de Dani in 1960-1961.


Becking, Erik (2020) - Tussen twee Vuren
Subtitel: Brandend zand, verloren landen en Indische levens vol gevaar.

Erik Becking - Tussen twee Vuren

Cover: Coen Robert Kokkelink
Auteur: Erik Becking - is op Nieuw-Guinea geboren als kind van twee Indo-pioniers en groeide op tussen de Papoea’s.
Aantal pagina’s: 668 !!!!
Tweede geheel herziene, druk.
SoftCover. ISBN 978 90 903317 1 3. Bestelcode: € 29,99 incl. BTW
Verzendkosten:  Nederland: €7,50,  Buitenland: variabel.
Gesigneerd exemplaar bestellen via: www.opapoea.nl

Uitgeverij Opapoea, Leeuwarden 2020
Bankrekening bij Triodosbank
IBAN NL79TRIO 0788 9395 80 t.n.v. Opapoea
Tussen twee Vuren is opgedragen aan al die dappere Papua, Indische en Molukse moeders en vaders, die ondanks hun kapotte levens, er voor hun kinderen het beste van maakten. Het is het verhaal van een Indische familie, die alle ontberingen onder Hirohito en Sukarno overleefde en op Nieuw-Guinea terecht kwam. Het harde leven hier was voor hen een verademing en zij bouwden een paradijs tussen de Papua's, tot zij ook hier werden verdreven.


Korwa, Eddy (2020) - De verstekeling - van Sorong naar Rotterdam

Eddy Korwa - De verstekeling - van Sorong naar Rotterdam

Voorverkoop: € 17,50 (tot 31 juli 2020)
Normale prijs: € 21,00
ISBN : ISBN 978 90 826367 8 9
Bestellen: https://verstekeling.webnode.nl/bestellen/ Het boek komt beschikbaar per augustus 2020.
Een exemplaar afhalen of uw boek laten signeren tijdens één van mijn presentaties kan natuurlijk ook.
Eddy Korwa (1940) is een Papoea, geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De Nederlandse belofte over een vrij en onafhankelijk West-Papua werd in 1962 ruw verbroken met de overgang van Nederland naar Indonesië. Eddy kon dat niet accepteren. Hij verzette zich van meet af aan tegen de nieuwe machthebbers, kwam daardoor in de problemen en moest voor zijn eigen veiligheid zijn land verlaten. Hij vluchtte in 1964 als verstekeling aan boord van een Nederlands vrachtschip. Een gewaagde onderneming, die hij zonder de hulp van zijn grote vriend Leo niet zou hebben gered. Eddy bouwde in Nederland een nieuw leven op, maar de strijd voor gerechtigheid en een onafhankelijk West-Papua is zijn hele leven centraal blijven staan.
Op 19 april 1964 meldde de uitkijkpost aan de havenmeester dat er een buitenlands schip voor de haven van Sorong lag. Met de havenmeester en de loods moest ik de ms Schelde Lloyd tegemoet varen. Het schip lag buitengaats te wachten op de loods. Terwijl we met het loodsbootje op dat grote schip afgingen, voelde ik van binnen de bevestiging dat dit schip mijn laatste kans zou zijn om te vertrekken.
"Lieve papa en mama, Ik ben gevlucht naar Nederland. Als de Heer mij en mijn gezondheid beschermt, dan hoop ik op een dag terug te komen om jullie weer te zien. Zo niet, weet dan dat ik in Nederland ben. Lieve groet, God zegene jullie, Adek."


Versteeg, Anton (2020) - Dagboek Derde Zuid NieuwGuinea Expeditie 1912/1913 deel 2

Dagboek Derde Zuid NieuwGuinea Expeditie 1912/1913 deel 2

Binding : Paperback € 14,95
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 148mm x 210mm
Aantal pagina's : 240
Uitgeverij : Pumbo
ISBN : Niet bekend
Datum publicatie : 04-2020
https://www.boekenbestellen.nl/boek/dagboek-derde-zuid-nieuw-guinea-expeditie-deel-2/36364
Samenvatting Dit is het tweede deel van het dagboek dat mijn grootvader, Dr. Gerard Martinus Versteeg, 1876 – 1943, bijhield tijdens de 3de Zuid Nieuw-Guinea expeditie van 1912-1913. Dit deel beschrijft de bergtocht naar de eeuwige sneeuw van de Puncak Trikora (Wilhelminatop), met 4750 meter de hoogste berg van het continent. Versteeg ging mee als arts en zoöloog en had tevens de dagelijkse leiding over de expeditie, die voornamelijk uit Dajaks bestond. Ook hij bereikte de top van de sneeuwberg. Er is niet veel gepubliceerd over deze expeditie en dat maakt dit dagboek een uniek document over onze en de Papua geschiedenis..


Versteeg, Anton (2020) - Dagboek Derde Zuid NieuwGuinea Expeditie 1912/1913 deel 1

Dagboek Derde Zuid NieuwGuinea Expeditie 1912/1913 deel 1

Binding : Paperback € 15,95
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 148mm x 210mm
Aantal pagina's : 261
Uitgeverij : Pumbo
ISBN : Niet bekend
Datum publicatie : 02-2020
https://www.boekenbestellen.nl/boek/dagboek-derde-zuid-nieuwguinea-expeditie-19121913-deel-1/35485
Samenvatting Dit is het eerste deel van het dagboek dat mijn grootvader, Dr. Gerard Martinus Versteeg, 1876 – 1943, bijhield tijdens de 3de Zuid Nieuw-Guinea expeditie van 1912-1913. Dit deel beschrijft de tocht van Surabaya naar de zuidkust van Nieuw-Guinea, de eerste bivakken en de voorbereidingen voor de landtocht naar de eeuwige sneeuw van de Puncak Trikora (Wilhelminatop), met 4750 meter de hoogste berg van dat continent. Versteeg ging mee als arts en zoöloog en had tevens de dagelijkse leiding over de expeditie, die uit ruim 200 personen, voornamelijk Dajaks, bestond. Er is niet veel gepubliceerd over deze expeditie en dat maakt dit dagboek een uniek document over onze en de Papua geschiedenis.


Kreuger, Bas (2020) - KAIS - Het waargebeurde verhaal van een gewaagde redding in Nieuw-Guinea, zomer 1944

KAIS - Het waargebeurde verhaal van een gewaagde redding in Nieuw-Guinea, zomer 1944

EAN: 9789464021738
Enschedé, Boekengilde B.V. , 260 pag.
In de zomer van 1944 was niet alleen Normandië het toneel van de oorlog tegen een genadeloze bezetter. Ook in de Oost leverden de geallieerden strijd. In Nederlands Nieuw Guinea vochten Amerikanen, Australiërs en Nederlanders zij aan zij tegen de Japanners.
KAIS is het verhaal van een verkenningsmissie boven de Vogelkop die dramatisch afloopt. De bemanning van een Amerikaanse bommenwerper crasht in een enorm moeras in dit deel van Nederlands-Indië. Ira Barnett, de piloot, zet het toestel veilig aan de grond. Daarna neemt de boordschutter, Harold Tantaquidgeon, Chief van de Mohegan stam, de leiding over.
Om de mannen te redden, bijna 300 kilometer achter vijandelijke linies, komt een reddingsteam met Nederlanders, Indonesiërs, Amerikanen, Australiërs en Papoea's in actie. Ze staan over bevel van de Nederlandse Luitenant Louis Rapmund en de Australische kapitein 'Mac' Gillespie.
Ruim drie weken varen, vechten en worstelen zij zich door de jungle heen, over de KAIS rivier, naar de bemanning in het moeras. Collaborateurs, Japanners, muskieten, bloedzuigers en modder zijn de vijanden in deze tocht.
In 2019 zijn vijf Hollanders in de voetsporen van Rapmund en Gillespie de KAIS op gegaan, op zoek naar het wrak van de bommenwerper in het moeras.


Swadling, Pamela(2019) - Plumes from Paradise

Plumes from Paradise

ISBN: 9781743325445
Sydney University Press, 351 p. (New edition - first publ. 1996)
The natural resources of New Guinea and nearby islands have attracted outsiders for at least 5000 years: spices, aromatic woods and barks, resins, plumes, sea slugs, shells and pearls all brought traders from distant markets. Among the most sought-after was the bird of paradise. Their magnificent plumes bedecked the hats of fashion-conscious women in Europe and America, provided regalia for the Kings of Nepal, and decorated the headdresses of Janissaries of the Ottoman Empire. Plumes from Paradise tells the story of this interaction, and of the economic, political, social and cultural consequence for the island's inhabitants. It traces 400 years of economic and political history, culminating in the ‘plume boom’ of the early part of the 20th century, when an unprecedented number of outsiders flocked to the island’s coasts and hinterlands.
The story teems with the variety of people involved: New Guineans, Indonesians, Chinese, Europeans, hunters, traders, natural historians and their collectors, officials, missionaries, planters, miners, adventurers of every kind. In the wings were the conservationists, whose efforts brought the slaughter of the plume boom to an end and ushered in an era of comparative isolation for the island that lasted until World War II.

About the author
Pamela Swadling is visiting research fellow at the ANU College of Asia and the Pacific. She carried out archaeological fieldwork in the Solomon Islands before coming to Papua New Guinea in late 1972. Her study of the former plume trade on the Sepik coast and subsequently along the Ok Tedi led to the writing of this book.
Order of read online or download the pdf-file at https://open.sydneyuniversitypress.com.au/9781743325445.html


Baarsen OSA, Cor van(2019) - Herinneringen aan mijn missiewerk in Nederlands Nieuw-Guinea 1953-1965

Herinneringen aan mijn missiewerk in Nederlands Nieuw-Guinea 1953-1965

Uitgave in eigen beheer, 208 p. zw ill. € 10,- plus verz.kosten. Op hoge leeftijd heeft Cor van Baarsen zijn goede herinneringen aan het missiewerk in West-Papua, het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea, te boek gesteld. Het is een levendig verslag geworden waarin hij terugkijkt 'op elf bijzondere jaren. Ik heb leren relativeren wat tijd en bezit voor mij betekenen. Mijn verhouding met de Papoeabevolking was goed. Ik mocht ze graag om hun eerlijkheid, hun betrouwbaarheid tijdens de tournees, hun opgewektheid.' Cor Baarsen keerde met malaria terug naar Nederland maar 'Ik ben niet voor niets geweest.'
Bestellen via het Provincialaat NL-OSA, provincialaat@augustijnen.nl
Zie ook de website https://www.augustijnen.nl/C60-Boeken.html
Kockelink, M. Ch.(2019) - We Fought in the Jungle

We Fought in the Jungle

Mauritz Kokkelink’s memoir, 'We fought in the Jungle' provides a valuable insight into war-time relations between the Allies and the indigenous West Papuans, and how this is an important prelude to the Netherland’s recognition of Indonesia’s independence in 1949 and its registration of West Papua with the United Nations as a Non-Self-Governing Territory in 1950. $30. excl. shipping. Purchase by email at frwpwomensoffice@gmail.com
Corbey, Raymond(2019) - KORWAR – Northwest New Guinea ritual art according to missionary sources

KORWAR – Northwest New Guinea ritual art according to missionary sources

ISBN: 9789054500223
Leiden, C. Zwartenkot Art Books, 395 p.
Illustrated in b/w and colour. – Protestant missionaries have provided the earliest and most detailed sources regarding the ritual art of the Papuan peoples of the Geelvink Bay. – While converting these missionaries collected, but they were also involved in the destruction of countless items. – ‘Korwar – Northwest New Guinea Ritual Art according to missionary sources’ chronicles these events and brings these sources to bear on circa 300 ritual objects and their itineraries. Purchase online at https://www.ethnographicartbooks.com/

Hubatka, Merel (2019) - Norman - Een bijzondere roman over de koloniale geschiedenis van Nieuw-Guinea

Norman

Binding : Paperback 13,5x21 cm
Aantal pagina's : 304 pag.
ISBN: 9789028427839
Prijs: € 19,99
Ook als e-book beschikbaar
Uitg.: Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam


In januari 2019 verschijnt Norman, het debuut van Merel Hubatka. Deze bijzondere roman is gebaseerd op het levensverhaal van Hubatka's vader, die vanaf eind jaren 50 vier jaar lang als jonge bestuursambtenaar de Papoea's in Nieuw-Guinea heeft begeleid in hun proces naar onafhankelijkheid. Een meeslepend verhaal over een jonge man die diep in de jungle zijn idealen probeert te verwezenlijken tegen de achtergrond van een stormachtig internationaal conflict.

De amper twintigjarige Norman Taborsky reist naar Nederlands Nieuw-Guinea om er bestuursambtenaar te worden. Het is 1959 en het Nederlands gouvernement is hard aan het werk om de Papoea’s op weg te helpen naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Norman krijgt een buitenpost in Akimoega toegewezen. Daar moet hij de Papoea’s overhalen hun boomhutten te verlaten en zich in de moerassige laaglanden te vestigen – een moeizaam proces. Terwijl er een oorlog dreigt tussen Indonesië en Nederland breekt er in de jungle malaria uit, leeft een oude stammenstrijd op, begeeft Normans radio het, probeert de vrouw van zijn baas hem te verleiden, krijgt hij een geweer cadeau en verliest hij alles wat hem lief is. Norman zet zijn leven op het spel om te redden wat hij nog redden kan.Rutherford, Danilyn (2018) - Living in the Stone Age. Reflections on the origins of a colonial fantasy

Living in the Stone Age

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 192 pag.
ISBN: 9780226570242
Prijs: $ 25,00
Uitg.: Chicago (U.S.) The University of Chicago PressPurchase online


In 1961, John F. Kennedy referred to the Papuans as “living, as it were, in the Stone Age.” For the most part, politicians and scholars have since learned not to call people “primitive,” but when it comes to the Papuans, the Stone-Age stain persists and for decades has been used to justify denying their basic rights. Why has this fantasy held such a tight grip on the imagination of journalists, policy-makers, and the public at large? Living in the Stone Age answers this question by following the adventures of officials sent to the New Guinea highlands in the 1930s to establish a foothold for Dutch colonialism. These officials became deeply dependent on the good graces of their would-be Papuan subjects, who were their hosts, guides, and, in some cases, friends. Danilyn Rutherford shows how, to preserve their sense of racial superiority, these officials imagined that they were traveling in the Stone Age—a parallel reality where their own impotence was a reasonable response to otherworldly conditions rather than a sign of ignorance or weakness. Thus, Rutherford shows, was born a colonialist ideology. Living in the Stone Age is a call to write the history of colonialism differently, as a tale of weakness not strength. It will change the way readers think about cultural contact, colonial fantasies of domination, and the role of anthropology.Van de Waal, Wim (2018) - Een roeping, een taak! Bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea, 1959-1962

Een roeping, een taak! Bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea, 1959-1962

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 244 pag.
ISBN: 978-90-5997-265-0
Prijs: € 35,00
Gelimiteerde oplage.
Uitg.: Leiden, Primavera Pers

In november 1959, enkele maanden na zijn hbs-eindexamen, vertrekt Wim van de Waal naar Nederlands Nieuw-Guinea om in Hollandia de opleiding tot bestuursambtenaar te gaan volgen. Hij is net twintig geworden wanneer hij wordt aangesteld als districtshoofd van een exploratieressort aan de Casuarinenkust, een nog vrijwel onbekend gebied ongeveer zo groot als de provincie Noord-Brabant. Met een ontwapenende combinatie van Hollandse nuchterheid en een romantische zucht naar avontuur stort het jeugdige districtshoofd zich op zijn taak. Hij ontwikkelt al snel een grenzeloze bewondering voor de Papoea-bevolking en een kritische houding ten opzichte van de koloniale overheid.
Als Michael Rockefeller, de zoon van de Amerikaanse zakenman en politicus Nelson Rockefeller, spoorloos verdwijnt in het gebied waarvoor Van de Waal verantwoordelijk is, laat deze zich van zijn beste kant zien.
Dit boek bevat niet alleen het boeiende verhaal van Van de Waals ervaringen, waaronder het omstreden onderzoek naar de verdwijning van Michael Rockefeller, maar ook een selectie uit de vele indrukwekkende foto’s die hij destijds genomen heeft – foto’s die alleen al bijzonder zijn, omdat er nauwelijks kleurenopnamen van Papoea’s bekend zijn uit deze tijd. Van de Waals persoonlijke getuigenis in woord en beeld maakt dit boek tot een uniek document.
https://www.primaverapers.nl/produkten/een-roeping-een-taak/Van der Steeg, Henk(red.) (2018) - Vreemden worden vrienden. Hoe de Papoea’s en wij met elkaar verbonden zijn

Vreemden worden vrienden. Hoe de Papoea’s en wij met elkaar verbonden zijn

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 129 pag.
ISBN: 978-90-815967-7-0
Prijs: € 8,00 plus € 4,00 verzendkosten
Gelimiteerde oplage.
Uitgeverij: Olst, Werkgroep Papua Solidariteit.

Papua is ver weg. Het is de meest oostelijke provincie van Indonesië. En toch is er een verbondenheid, vriendschap. Dat is gekomen door zending en missie, later ook door het Nederlands bestuur, Papua hoorde toen bij Nederland. Sinds het gebied in 1963 is overgedragen aan Indonesië horen we er niet zoveel meer over. Waarom niet eigenlijk? De medewerkers aan deze bundel verhalen vragen aandacht voor het volk van Papua. Ze vertellen hoe de vriendschap is begonnen en wat die heeft betekend. Hoe we elkaar over en weer beter leerden kennen; hun cultuur, hun liederen en daarachter hun verlangen en hun hoop. En natuurlijk gaat het er over het nu met hen gaat, hoe het bijvoorbeeld met het onderwijs gaat, of ze vrij zijn zich te ontwikkelen en hoe het met de mensenrechten staat. Ja, hoe is het eigenlijk met de Papoea’s ?
Gelimiteerde oplage.
Bestellen bij H.J. van der Steeg, Jan Schamhartstraat 38, 8121 CP Olst, The Netherlands.
tel: 0031 570 560949, e-mail: steegvenema@kpnplanet.nl
Vreemden worden vrienden. Hoe de Papoea’s en wij met elkaar verbonden zijn, verschijnt als Nederlandstalige uitgave van Bersatu dalam Tuhan . GKI-TP 60 Tahun 1956-2016 Redactie Siegfried Zöllner/Henk van der Steeg – 2016 Utrecht, Nederland/Wuppertal, Duitsland dat in 2016 bij BPK Gunung Mulia, Jakarta, Indonesië verscheen. (ISBN 978 90 8159672 5)Oskam, Pim (2018) - Paradiso Kaimana. Uitgezonden als soldaat naar Nieuw-Guinea

Paradiso Kaimana. Uitgezonden als soldaat naar Nieuw-Guinea

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 170 pag.
ISBN: 978-94-6365-061-8
Prijs: € 17,50 ex. verzendkosten
Uitgever: Leeuwarden, Uitgeverij Elikser

Jong en slecht voorbereid naar Nieuw-Guinea (1962)
In het voorjaar van 1962 werden halsoverkop duizenden militairen naar Nieuw-Guinea gestuurd. Voor het overgrote gedeelte dienstplichtigen. Het conflict tussen de Indonesische regering en Nederland sleepte al vanaf de onafhankelijkheid in 1949. Nu dreigde een regelrechte oorlog.
De voorbereiding op de missie bestond uit het uitdelen van een boekje met wat weetjes over Nieuw-Guinea en een uitgebreide uitleg van het regeringsstandpunt. Daar moesten de militairen het mee doen.
Pim Oskam, net vier maanden in dienst, was een van die militairen. Negentien jaar en net van de H.B.S. Aan de hand van de, bewaard gebleven, correspondentie met zijn ouders reconstrueerde hij dit opmerkelijke halfjaar uit zijn jeugd. Zo brengt hij een vergeten stukje geschiedenis opnieuw tot levenHylkema, Ida (2018) - Pater onder de Papoea’s

Pater onder de Papoea’s

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 256
ISBN : 9789056154639
Prijs: € 17,50 ex. verzendkosten
Uitgever: Gorredijk, Uitgeverij Bornmeer
Verkrijgbaar vanaf 28 mei 2018

Biografie van Sibbele Hylkema missionaris & antropoloog.
De Friese boerenzoon Sibbele Hylkema groeit op in de katholieke enclave Blauwhuis. Als dertienjarige stapt hij met een grote koffer op de bus naar Apeldoorn, waar op het kleinseminarie zijn leven in het teken van Gods woord begint. Begin jaren zestig vertrekt hij als franciscaner missionaris naar Nieuw-Guinea. Gedropt in de wildernis leert hij de Papoea’s kennen. Hij dompelt zich onder in hun cultuur en maakt diepgaande studie van hun taal en gewoonten. Hij ziet hoe ze worstelen met hun identiteit, ingeklemd tussen de Nederlandse missie en de Indonesische overheersing. Maar hij moet zelf ook vechten tegen eenzaamheid, frustraties en cultuurverschillen.Deze biografie van een kleurrijke en eigenzinnige pater geeft tevens een indruk van Hylkema’s visie op het missiewerk en de politieke situatie rond de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië, inclusief de gevolgen daarvan voor de Papoea’s. Ida Hylkema (1965) is freelance journalist en schrijver. Ze schrijft vooral over de agrarische sector en over plattelandsontwikkeling. Een bezoek aan haar oom Sibbele in Irian Jaya in 1991 vormde de aanleiding voor het schrijven van deze biografie.Kolk, Geert van der (2017) - De witte reiger

De witte reiger

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 320
ISBN : 978-94-6297-078-6
Prijs: € 19,99 ex. verzendkosten
Uitgever: Amsterdam, Uitg. De Kring
Het boek is te koop vanaf 26 oktober 2017
Zie ook: www.geertvanderkolk.com

In een jungle vol ontberingen en vijandige Papoea’s zijn twee mannen tot elkaar veroordeeld….. In 1907 vertrekt een jonge luitenant-ter-zee met een klein marineschip vanaf de Molukken naar de zuidkust van Nederlands Nieuw-Guinea. Het doel van de expeditie is om de recent verworven kolonie te verkennen en goede betrekkingen met de Papoea’s aan te knopen. In plaats van een vreedzame en vruchtbare kolonie ontdekken ze een onafzienbaar, donker en moerassig oerwoud bewoond door koppensnellers en kannibalen. In een gewelddadige confrontatie is de luitenant gedwongen de Bergen in te vluchten met als enige gezelschap de tolk Rufus, die een eigenzinnige boef blijkt te zijn. Na een barre tocht bereiken ze een hoogvlakte waar een Papoea-stam woont die nog nooit contact met de buitenwereld heft gehad. ‘De witte reiger’ is een spannende avonturenroman en een indringend portret van twee mannen die niet alleen fysiek tot het uiterste op de proef worden gesteld, maar ook moeten overleven in een wereld waar hun achtergrond, cultuur en ervaring geen enkel houvast bieden. Geert van der Kolk erfde het officiële verslag van de militaire exploratie van Nieuw-Guinea (1907–1915) van een oom die daar bestuursambtenaar was. Met zijn exotische details, gewelddadige feiten en peilloze misverstanden tussen de Nederlanders en de Papoea’s, vormde dit verslag de kiem van Van der Kolks ongelooflijk meeslepende roman. Ter voorbereiding van De witte reiger reisde Geert van der Kolk naar Papoea en volgde het spoor van een van de eerste Nederlandse expedities.Alex Bal (red.)(2017) - INGO - IN NIEUW-GUINEA OPGEGROEID.

INGO - IN NIEUW-GUINEA OPGEGROEID.

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 340 pag.
Prijs: € 24,95 ex. verzendkosten
Uitgegeven in eigen beheer
Het boek is online te koop via : http://alexbal.jouwweb.nl/ingo-nieuw-boek

Verzamelwerk van verhalen van Ingo's, als boekwerk uitgegeven.
Dit boek geeft een indruk hoe de kinderen van de kolonisten, vluchtelingen en uitgezonden krachten die in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea leefden, opgroeiden. Per groep beleefden zij het leven m.n. de eerste jaren dat op nogal verschillende wijze, maar zij vormden toch die gemeenschappelijke groep: de INGO’ s. De eerste jaren leefden de kinderen van de niet-Baru’s in barre, zeer primitieve omstandigheden, midden in de natuur tussen de Papua's, die het stenentijdperk nog lange na niet waren ontgroeid. Na de komst van de Baru 's ontwikkelde het land zich steeds meer, en werd het leven daar ook een stuk aangenamer. Toen de Nederlanders nog vóór 1 oktober 1962 het land halsoverkop moesten verlaten, kwam daar helaas abrupt een eind aan. Terugblikkend op die tijd was het voor hen uiteindelijk toch ‘leven in het paradijs’ geweest. Een boek bestaand uit zeer indrukwekkende autobiografieën vol herinneringen en mooie foto's uit die tijd.Kroneman, Dick.(2016) - De bergen zullen vrede dragen.

De bergen zullen vrede dragen.

Binding : Paperback
Aantal pagina's : 143
ISBN : 9789462789432
Prijs: € 16,50 ex. verzendkosten
Uitgever: Apeldoorn, Uitg. de Banier
Het boek is online te koop of te bestellen bij elke erkende boekhandel in Vlaanderen en Nederland.

In 1963 kwam ds. G. Kuijt als eerste zendeling van de Gereformeerde Gemeenten (Gereja Jemaat Reformasi Papua) aan in de Abenaho (Pass Valley) op Papoea. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Meerdere zendingswerkers werden uitgezonden. In dit boek brengt zendingswerker Dick Kroneman aan de hand van verschillende interviews in beeld hoe de eerste generatie Papoea’s het Woord ontving, hoe zij het overdroegen op de tweede generatie en hoe de derde generatie na hen met dit Woord leeft. Daarbij komen zowel verblijdende als teleurstellende zaken eerlijk aan de orde.Zöllner, Dr. Siegfried, Henk van der Steeg [redactie](2016) - Bersatu dalam Tuhan; GKI-TP 60 Tahun 1956-2016

Bersatu dalam Tuhan

Gelimiteerde oplaag
Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Aantal pagina's : 294
ISBN : 978 90 8159672 5
Prijs: € 15,00 + € 3,85 verzendkosten (NL)

De protestantse kerk in Papua, officieel de Gereja Kristen Injili di Tanah Papua, was één van de eerste zelfstandige "organisaties" in destijds Nieuw-Guinea. Dit jaar vierde zij dus dat zij 60 jaar zelfstandig was. Ter gelegenheid daarvan werd de kerk een feestbundel aangeboden. Meer dan 30 mensen uit Nederland, Duitsland en Zwitserland werkten er aan mee. Heel wat onderwerpen passeren de revue. Er staan bijdragen in over de begintijd, over de "pioniers", zoals Ottow, Kijne en Kamma. Verder is er een gedeelte over de ontwikkelingen daarna, zoals op het gebied van het onderwijs, vrouwenwerk en het zendingswerk in het Yaligebied. Tenslotte komen in een derde deel allerlei actuele onderwerpen ter sprake: oecumene, kunst, liederen, mensenrechten en politiek. Het boek is (uiteraard) in het Indonesisch/Maleis geschreven. Bestellen bij H.J. van der Steeg, Jan Schamhartstraat 38, 8121 CP Olst, e-mail: steegvenema@kpnplanet.nlIneke E. Kievit Broeze (2016) -De zuster van mijn moeder

De zuster van mijn moeder - Ineke E. Kievit Broeze

Uitgave in eigen beheer
Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 170mm x 240mm
Aantal pagina's : 373
ISBN : 9789492475794
Datum publicatie : 08-2016
Prijs: € 24,95 excl. € 1,95 verz.kosten (NL)
Het boek is online te koop of te bestellen bij elke erkende boekhandel in Vlaanderen en Nederland.

Wie was Dien Bartels (‘de zus van mijn moeder’), die werkzaam was in o.a. Nederlands Indië. Nieuw-Guinea en later in Kenia en Uganda. Bij de zoektocht naar de antwoorden loopt de schrijfster mede tegen het verhaal aan van haar grootouders, omdat zij van de twaalf kinderen die zij kregen er zes verloren. De zoektocht in deze boeiende familiekroniek leidt uiteindelijk tot een reis naar het huidige Papua met verrassende inzichten.Mitchell Zuckoff(vertaling 2016) -Verloren in het paradijs
-de onwaarschijnlijke redding van 3 militairen uit de onherbergzame jungle van Papoea-Nieuw-Guinea(bedoeld is: Nederlands Nieuw-Guinea)

Verloren in het paradijs - Mitchell Zuckoff

ISBN : 9789045210377
Taal : Nederlands
Formaat : 38x235x155 mm
Aantal pagina's : 400
Bindwijze : paperback
Release datum : 09-2016
Auteur : Mitchell Zuckoff
Vertaling: Gerrit-Jan van den Berg
Prijs: € 19,95 excl. verz.kosten
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
Het boek is online te koop of te bestellen bij elke erkende boekhandel in Vlaanderen en Nederland.

Waargebeurd. Nederlands Nieuw Guinea, 1945. Wat een pleziervlucht van een groep Amerikaanse militairen over een paradijselijke vallei had moeten worden, loopt uit op een drama. Het vliegtuig stort neer in de onherbergzame jungle. De drie overlevenden, waaronder één vrouwelijke officier, moeten zien te overleven temidden van een vijandig gebied met kannibalen. Alles wordt in het werk gesteld om de drie te redden en een toevallig op het eiland aanwezige groep parachutisten probeert hen tijdig te bereiken.Hanz Wanma(2016) -Dominee Izaak Samuel Kijne
Mengenang Hidup dan Karyanya untuk Tanah dan Bangsa Papua
Mansinam 23 Juni – Miei. Medio September 1958)

Cover Izaak S. Kijne

ISBN 978-602-0818-30-6
Taal : Bahasa Indonesia
Penulis : Hanz Wanma, S.Th Editor : Hamah Sagrim, S.T Penerbit: JB Galang Press Group Gramedia Donatur: YSKP - Yayasan Sosial Konsultasi Papua Barat Direktur : Yan Piet Mosso, S.Sos Het boek is online beschikbaar.

Een ‘biografie’ van Izaak Samuel Kijne, zendeling en leraar in Papua. De ‘ondertitel’ van het boek in het Nederlands is: Herrinnering aan zijn leven en werk voor het land en de natie Papua.

 

 

 

 


Bart M. Rijnhout(2015) -‘Hier Fak Fak, .... Mariner meldt u....’

Hier Fak Fak, .... Mariner meldt u....-De Martin Mariner Vliegboot - Bart Rijnhout

ISBN : 978-90-8616-202-4
Taal : Nederlands
Formaat : 225 x 280 mm
Aantal pagina's : 128
Bindwijze : softCover
Release datum : 11-2015
Auteur : Bart Rijnhout
Prijs: € 23,95 excl. verz.kosten
Emmen, Uitgeverij Lanasta
Het boek is online te koop of te bestellen bij elke erkende boekhandel in Vlaanderen en Nederland.

De Martin PBM Mariner vliegboot was gedurende de Tweede Wereldoorlog een echt werkpaard voor de Amerikaanse marine. De toestellen werden met veel succes ingezet in de strijd met onderzeeboten, reddingen op zee en verrichtten ontelbare transporttaken.
Geen wonder dat het vliegtuig begin jaren vijftig door de Marineluchtvaartdienst werd gekozen als opvolger van de PBY Catalina. Er werden 17 Martin Mariners van het laatste type, de PBM-5A, aangekocht. Dankzij de zwaardere motoren was dit het meest snelle type en bovendien beschikte ze over een landingsgestel waardoor ze ook op de vliegvelden terecht kon. Maar al snel zou blijken dat het geen gelukkige keuze was. De MLD verloor in krap vijf jaar 6 van deze vliegtuigen door ongevallen, hierbij kwamen in totaal 32 mensen om het leven.Waarna de Mariners aan de grond werden gehouden en er een vliegverbod volgde.Harm Stevens(2015) -Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600

Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600

ISBN 9789460042188
Prijs: € 24,50 excl. verz.kosten
Nijmegen, Uitgeverij van Tilt
180 pagina’s
Het boek is online te koop of te bestellen bij de boekhandel

‘Gepeperd verleden’ biedt een onthullende kijk op het verleden van Indonesië en Nederland, twee door de geschiedenis verbonden landen. Door goed te kijken krijgen de kleine dingen die voorbijgaan grote betekenis. Staat het er echt, op die aquarel: ‘Afgekapte hoofden van muitelingen?’ ‘Gepeperd verleden’ maakt deel uit van de Landenreeks van het Rijksmuseum, waarin de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en verschillende landen overzee wordt beschreven aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum.
Dutch colonialism go to hell! schreeuwt een spandoek dat in 1960 door Indonesische demonstranten aan het hek van de Nederlandse ambassade in Jakarta wordt gehangen. De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië is bepaald door strijd en controverse. Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600 gaat over dat lange gezamenlijke verleden. Grote thema’s als koloniale repressie, geweld, Indonesisch nationalisme, vrijheidsstreven en dekolonisatie worden verbeeld in geschiedenissen van voorwerpen in het Rijksmuseum. Aan de hand van een portret, een krijgsvlag, een ambtskostuum of een dajakschild toont Harm Stevens het steeds verschuivende perspectief op het verleden en laat hij zien hoe de beelden ervan door onze voorouders zijn gemanipuleerd. Door goed te kijken krijgen de kleine dingen grote betekenis. Want staat het er echt, op die aquarel van een Nederlandse schilder: ‘afgekapte hoofden van muitelingen’?
Harm Stevens is conservator geschiedenis (20e eeuw) in het Rijksmuseum. Hij publiceerde onder meer over militaire expedities in Nederlands-Indië en museale verzamelingen die daaruit voortkwamen.

Lees vooral ook de voorpublicatie in Historiek.

Dit boek is eveneens verkrijgbaar in het Engels. Zie http://www.vantilt.nl/boeken/bitter-spice/

Gepeperd verleden verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum wordt in deze serie het gedeelde verleden beschreven van Nederland en respectievelijk Indonesië, Japan, China, India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Ghana, Suriname en Brazilië.


Redactie: Wies Groeneveld(2015) -Onbereikbaar dichtbij.

Onbereikbaar dichtbij - Red. Wies Groeneveld

Uitgave in eigen beheer
Prijs: € 19,95 excl. € 4,00 verz.kosten

‘Onbereikbaar dichtbij’ bevat persoonlijke verhalen van Nederlands-Indië - en Nieuw-Guineaveteranen uit Dordrecht e.o., opgetekend door studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het boek brengt de eerste generatie in gesprek met de derde generatie, begeleid door de tweede generatie. Met de hoop dat meer begrip er voor zorgt dat de jongere veteranen niet ook 70 jaar lang getergd worden door de ‘krassen op hun ziel’. Een mooie uitgave met prachtige foto’s.
Bestellen: http://www.onbereikbaardichtbij.nl/bestellen/

 

 


Carl Hoffman(2015) -Wreed Paradijs

Carl Hoffman - Wreed Paradijs

ISBN: 9789046819838
Prijs: € 24,99 excl. verz.kosten
Amsterdam, Uitg. Nieuw-Amsterdam
368 pagina’s
Het boek is online te koop of te bestellen bij de boekhandel

‘Het zal me wel lukken,’ zei Michael Rockefeller, telg uit de puissant rijke Amerikaanse familie, tegen zijn medereiziger René Wassing toen in 1961 bij Nederlands Nieuw-Guinea hun boot omsloeg. En hij zwom naar de kust. Michael werd nooit teruggevonden. Carl Hoffman startte vijftig jaar later een uitgebreid onderzoek en komt in dit boek met een aantal opzienbarende ontdekkingen. Wreed paradijs is een spannend en fascinerend verslag van de clash tussen twee beschavingen, en vormt een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse koloniale geschiedschrijving.
Vertaling uit het Engels van ‘Savage Harvest. A Tale of Cannibals, Colonialism, and Michael Rockefeller’s Tragic Quest’, verschenen bij HarperCollins Publishers Inc.

 


Gerrit ter Haar(2015) -De oorlog ver weg 1949-1962

De oorlog ver weg  1949-1962  - Gerrit ter Haar

ISBN: 978-90-79859-23-8
Prijs: € 22,50 excl. verz.kosten
Zwolle, Scholten Uitgeverij B.V.
259 pagina’s
Het boek is online te koop of te bestellen bij de boekhandel
Voor de tekst van de achterflap

‘De oorlog ver weg 1949-1962’ geeft aan de hand van politieke en historische gegevens en persoonlijke verhalen een waarheidsgetrouw en realistisch beeld van de gebeurtenissen in de periode van 1949-1962 in de Indonesische archipel. Later Nieuw-Guinea; dat valt toch niet onder Indonesië? Of toch wel ?? Verhalen van mensen die deze periode in het verre Oosten zelf hebben meegemaakt staan in deze aflevering van ‘De oorlog ver weg’ centraal. Iedereen die vanuit de ogen van deze mensen de geschiedenis en de achtergrond wil leren kennen zou deze verhalen moeten lezen.

 


Margriet Hogeweg 2015 -‘Goede Meester’

'Goede Meester' - Margriet Hogeweg

ISBN: 9789402133363
Prijs: €17,50. (De volledige auteursopbrengst gaat naar KWF-kankerbestrijding)
Uitgegeven door: Brave New Books
197 pagina’s
Het boek is online te koop of te bestellen bij de boekhandel
Persbericht downloadable als pdf

Het boek ‘Goede Meester’ gaat over het leven van Jac. Hogeweg. Van 1956 - 1962 verbleef hij in Nederlands Nieuw-Guinea. Hij werd uitgezonden vanuit het zendingshuis in Oegstgeest en werkte als onderwijzer in Saoka, Remu en FakFak.

‘Goede Meester’ is het bijzondere portret van een rechtlijnig gereformeerde man, door zijn dochter - schrijver en journalist - in vaak kostelijke dialogen, geschetst. Het geeft een unieke inkijk in de geschiedenis van zending, Evangelische Omroep, stichting De Hoop en gereformeerd Nederland Jac. Hogeweg, een gereformeerde zendeling op klompen. Al is hij de tachtig inmiddels ruim gepasseerd, hij kan het nog altijd niet laten zich te roeren op de terreinen van kerk, staat en maatschappij.

Schrijver en journalist Margriet Hogeweg reisde samen met haar vader door Nederland op zoek naar sporen uit zijn verleden. Ze las meer dan 500 brieven die hij tussen 1956 en 1970 vanuit Nieuw-Guinea en Curaçao aan familie in Nederland schreef. Ze bladerde door zijn lijvige archief en vond krantenartikelen over de roerige jaren op het Eiland van Dordrecht. Want ook daar liet hij zich gelden in zowel de politieke als de kerkelijke arena. ‘Goede Meester’ vertelt het verhaal van een vader en een dochter samen op zoek naar een gemeenschappelijk verleden. Twee werelden die botsen, maar elkaar tegelijkertijd ook aantrekken.


Slama, Martin and Jenny Munro (ed.) 2015 -From 'Stone-Age' to 'Real-Time', - Exploring Papuan Temporalities, Mobilities and Religiosities

From 'Stone-Age' to 'Real-Time', Exploring Papuan Temporalities, Mobilities and Religiosities - Slama, Martin and Jenny Munro (ed.) 2015

ISBN 9781925022421 (paperb.) 9781925022438 (ebook).
Purchase online, Canberra, ANU Press. 285 p.

Free PDF available on line

There are probably no other people on earth to whom the image of the 'stone-age' is so persistently attached than the inhabitants of the island of New Guinea, which is divided into independent Papua New Guinea and the western part of the island, known today as Papua and West Papua. From 'Stone-Age' to 'Real-Time' examines the forms of agency, frictions and anxieties the current moment generates in West Papua, where the persistent 'stone-age' image meets the practices and ideologies of the 'real-time' – a popular expression referring to immediate digital communication. The volume is thus essentially occupied with discourses of time and space and how they inform questions of hierarchy and possibilities for equality. Papuans are increasingly mobile, and seeking to rework inherited ideas, institutions and technologies, while also coming up against palpable limits on what can be imagined or achieved, secured or defended. This volume investigates some of these trajectories for the cultural logics and social or political structures that shape them. The chapters are highly ethnographic, based on in-depth research conducted in diverse spaces within and beyond Papua. These contributions explore topics ranging from hip hop to HIV/ AIDS to historicity, filling much-needed conceptual and ethnographic lacunae in the study of West Papua.


Henk C. Hoogink -Gedroomd land Papua - Belevenissen van een veteraan, ontwikkelingswerker en toerist

Gedroomd Land Papua - Henk C. Hoogink

2015, Bestellen, 240 pag.
Verkoopprijs: € 19,50 ex verzendkosten

Het is 16 augustus 1961 en Henk Hoogink wordt als dienstplichtig marinier van net twintig jaar, uitgezonden naar een gebied aan de andere kant van de wereld. Deze laatste Nederlandse kolonie werd verdedigd tegen de infiltraties van het Indonesische leger. Nederland had de Papoea’s immers een vrije staat beloofd. Na een indrukwekkend periode van tien maanden komt hij, in een harnas van gips, weer terug in Nederland. In 1996 keert Henk terug en wordt geraakt door ontmoetingen met gekwetste Papoea's. Gekwetst doordat hun beloofde eigen land is ingenomen door Indonesië en gekwetst door de brute schending van mensenrechten door datzelfde Indonesië.

Download de flyer

of voor meer uitgebreide inhoudelijke informatie ga naar het prikbord

 


Ferry Brandenburg van den Gronden -Expeditie Sterrengebergte

Expeditie Sterrengebergte - Ferry Brandenburg van den Gronden

2015, Uitg. Free Musketeers, 198 pag.
Verkoopprijs: € 17,95
ISBN 9789048436576
Formaat: 145 x 205
Uitvoering: SoftCover

In 1959 vertrok een wetenschappelijke expeditie vanuit Nederland naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Doel van de expeditie was om de flora, fauna en geografie van het destijds nog 'maagdelijke' Sterrengebergte in kaart te brengen. Na een bijzonder voorval in Hollandia, de toenmalige hoofdstad van Nederlands Nieuw-Guinea, raakte Ferry Brandenburg van den Gronden als 22-jarige dienstplichtig marinier nauw betrokken bij deze expeditie. In dit boek voert hij de lezer ruim een halve eeuw mee terug in de tijd en maakt hem deelgenoot van de spannendste en angstigste momenten uit zijn leven.

'Expeditie Sterrengebergte. Herinneringen van een marinier aan 'de groene hel' van Nederlands Nieuw-Guinea' is verkrijgbaar via freemusketeers.nl en bol.com. Het boek is tevens te bestellen via het Centraal Boekhuis.

Voor meer uitgebreide inhoudelijke informatie ga naar het prikbord


Greg Poulgrain -Incubus Of Intervention, The: Conflicting Indonesia Strategies Of John F. Kennedy And Allen Dulles

Incubus Of Intervention, The: Conflicting Indonesia Strategies Of John F. Kennedy And Allen Dulles

2015, Malaysia, 1st Edition, 264 pag.
Select Books- The Asian Book Specialist
ISBN: 9789670630502

Strategic Information and Research Development Centre (SIRD), Malaysia, 264 p. Sukarno was at the centre of the conflict between John F. Kennedy and Allen Dulles (Director of Central Intelligence). With the intention of removing Sukarno from power, Dulles' strategy of 'regime change' was well-advanced before Kennedy became president. Indeed, his career in intelligence had started even before Kennedy was born! In 1958, DCI Dulles was at the height of his power. He was not simply targeting the Outer Islands in Indonesia, but the entire Indonesian archipelago – including Netherlands New Guinea where the world's largest gold deposit was located (and is today still being mined). Unlike Dulles, neither Kennedy nor Sukarno was aware of this El Dorado. But when the author interviewed Joseph Luns, the former Dutch Foreign Minister who became NATO Secretary-General, Luns said that he had asked the Americans involved to exploit the huge gold deposit jointly with the Dutch. It was their refusal, Luns said, that actually forced the Dutch out of New Guinea. When Kennedy and Sukarno in 1963 resolved to work together, US foreign policy threatened to disrupt – unwittingly – Dulles' own Cold War strategy which was focused on Indonesia. JFK's wariness, after Allen Dulles' role in the Bay of Pigs, drew a tongue-in-cheek but prophetic comment: 'Domestic policy can only defeat us', he used to say. 'Foreign policy can kill us'. Dr. Greg Poulgrain teaches Indonesian History, Politics and Society at the University of the Sunshine Coast, near Brisbane. In 2014 he published Genesis of Konfrontasi: Malaysia, Brunei and Indonesia, 1945-65 (SIRD, Petaling Jaya).


Aad Kamsteeg - Ooggetuige in Papua - Verleden, heden en toekomst van een vergeten volk

Ooggetuige in Papua - Verleden, heden en toekomst van een vergeten volk

Uitg.: Buijten & Schipperheijn Motief - Amsterdam - 160 pag.
Beschikbaarheid: Op voorraad
Normale prijs: € 18,50
Speciale prijs: € 15,90 (actieperiode 06-11-2014 t/m 05-02-2015)

Bestel het boek, inclusief de dvd, met korting voor € 15,90 in ndwinkel: http://www.ndwinkel.nl/ooggetuige-in-paua.html
ISBN: 978-90-5881-814-0

Sinds Nederland in 1962 de soevereiniteit aan Indonesië overdroeg zijn de Papoea's een onderdrukte minderheid in eigen land geworden. Structureel worden de mensenrechten geschonden. Buitenlandse journalisten worden dan ook geweerd. Met een toeristenvisum trok Aad Kamsteeg toch als journalist door het land van de Papoea's. Hij sprak met veel Papoea's en niet-Papoea's, bezocht grote steden en enkele kampongs in het binnenland en ontmoette leden van de verzetsgroep Organisasi Papua Merdeka. Terug in Nederland schreef hij er Ooggetuige in Papua over. Het 160 pagina's tellende boek bevat veel foto's. Als extra ontvangt u bij het boek een dvd waarop Papoea's en Nederlandse deskundigen aan het woord komen over de huidige situatie in het land. Het geheel wordt begeleid door archief- en andere beelden.


Henk Oudes -Nieuw-Guinea Torn 58/59(2014)

Nieuw-Guinea Torn 58/59

Zoetermeer, Free Musketeers, 364 pag.
Inkijkexemplaar 12 pagina's
ISBN: 9789048433278

Over de geschiedenis van Nieuw-Guinea is al veel geschreven. Dit boek verhaald over het leven, zoals dat beleefd wordt door een marinier die, met weinig informatie over het land, 14 maanden doorbracht in de tropen. Hij doet zijn verhaal in brieven die hij naar Nederland stuurde, waar het thuisfront evenmin enig idee had van wat zich daar afspeelde. Het leven op één kamer met 12 stapelbedden, heel veel wachtlopen en matig voedsel. Ook zware patrouilles met slecht eten, oververmoeidheid en kleding en schoeisel, onderhevig aan een snelle staat van ontbinding. Dat vraagt om solidariteit en kameraadschap.

 

 

 


Stuart Kirsch -Mining Capitalism - The Relationship between Corporations and Their Critics(2014)

Mining Capitalism

Prijs 3 varianten: Kindle $19.95 (Read with our free app) HardCover $58.50 Paperback $29.95
ISBN: 978 052 028 17 14
University of California Press Order online at Amazon.com, 328 pag.

University of California Press, 328 p. The new book Mining Capitalism: The Relationship between Corporations and their Critics by Stuart Kirsch (professor of anthropology at the University of Michigan), examines the interactions between indigenous peoples, NGOs, and the mining industry. It draws extensively on examples from New Guinea, including the Freeport mine in West Papua. It examines the use of legal strategies to curtail the harm caused by mining companies, including the unsuccessful lawsuit against the Freeport mine in the U.S. District Court in New Orleans. It considers how the mining industry responds to criticism by co-opting the language and strategies of its critics, including claims about sustainability and corporate social responsibility. In addition, it examines how Freeport-McMoRan tried to prevent indigenous peoples from gaining influence at the United Nations and treat scientific data about pollution downstream from its mine in West Papua as proprietary business information. The book also considers new, more hopeful strategies of protest and resistance.


Siegfried Zöllner -VERGETEN WERELD. - Eerste ontmoetingen met de Yali's in het Bergland van Papua(2014)

Siegfried Zöllner - VERGETEN WERELD.

Prijs: € 15,00
ISBN: 978 90 239 2788 41
Zoetermeer, Boekencentrum, 333 pag.

In 1960 vertrekt Siegfried Zöllner naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea om samen met de Nederlandse zendingsarts Wim Vriend te gaan wonen bij een nog volledig geïsoleerd levende Papuastam. In dit boek vertelt hij over de eerste ontmoetingen met de Yali's die dan nog kannibalen zijn. In deze vergeten wereld woont hij te midden van dorpen die elkaar vijandig gezind zijn. Herhaaldelijk moet hij aanzien hoe oorlogen worden gevoerd en daarbij mannen, vrouwen en kinderen worden gedood. Hij leert de wetten van bloedwraak kennen en probeert tussen de vijandelijke kampen te bemiddelen. Na jarenlange geduldige arbeid komen er veranderingen: vijanden sluiten vrede en er ontstaan christelijke gemeenten, waarvoor de Yali's zelf verantwoordelijkheid dragen. Er begint een nieuwe tijd. Tot 1973 blijft Siegfried Zöllner met zijn gezin op de zendingspost Angguruk wonen. In dit boek beschrijft hij niet alleen de ontwikkelingen in het dal waar hij woont, hij verteld ook wat er omheen gebeurt. Zo maakt hij de gespannen politieke situatie mee ten tijde van de overdracht van het gebied aan Indonesië. Daarmee begon voor de Papua's het lijden onder het Indonesische militaire geweld dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Ook nu nog is Papua een vergeten wereld. Uit het Duits vertaald door Willem H. Vriend


B.O. van Zanten -DE STERRENGEBERGTE EXPEDITIE NAAR NEDERLANDS NIEUW-GUINEA IN 1959(2014)

DE STERRENGEBERGTE EXPEDITIE NAAR NEDERLANDS NIEUW-GUINEA IN 1959

Prijs: € 22.95
ISBN: 9789461533791
Soesterberg, Uitgeverij Aspekt, 278 pag.

In 1959 organiseerde het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in samenwerking met o.a. het Rijksherbarium te Leiden een multidisciplinaire expeditie (Geologie, Antropologie, Taalkunde, Zoölogie en Botanie) een bijzondere expeditie naar het Sterrengebergte in het Centrale Bergland van het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Dit gebied was het laatste stukje Nederlands Nieuw-Guinea dat nog niet onder Nederlands bestuur was gebracht. Er was vrijwel niets bekend over het gebied. Men wist zelfs niet of er wel mensen woonden. De auteur maakte deze even avontuurlijke als historische expeditie mee als mossendeskundige.

In dit bijzondere boek worden zijn persoonlijke belevenissen en indrukken in de vorm van een dagboek weergegeven. Dit boek laat zich lezen als een belangrijke aanvulling op het werk van Dr. L.D. Brongerma en Overste G.F. Venema, Het Witte Hart van Nieuw-Guinea over hetzelfde thema. Dit is het verslag van een spannende expeditie, waarbij het team de beschikking had over twee helikopters, waarvan er één tijdens de expeditie verongelukte. Hierdoor moest men terugvallen op Papua dragers, op Papua lopers en moest het expeditie team rooksignalen afgeven om te laten zien waar ze zich bevonden. Op deze manier maakte de moderne wereld kennis met de plaatselijke bevolking die nog in het stenentijdperk leefde. De Papua’s bleken uiterst vriendelijke en behulpzame mensen te zijn.


Griselda Molemans -Opgevangen in andijvielucht(2014)

Opgevangen in andijvielucht

Prijs: € 19,95
ISBN 978-0-615-95101-0
Uitgeverij Quasar Books, 431 pag.

Tussen1950 en 1970 vertrokken zo’n 380.000 Nederlandse staatsburgers, onderdanen en loyalisten uit de nieuwe republiek Indonesië en uit Papua vanwege hun trouw aan ‘Koningin, volk en vaderland’. Na de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië zagen deze Nederlanders van gemengd bloedige en inheemse afkomst zich gedwongen hun geboortegrond te verlaten.
Deze massale uittocht heeft jarenlang te boek gestaan als ‘de repatriëring’; een term waarmee goede zorg en overheidssteun wordt gesuggereerd.
Niets is echter minder waar. Deze zeer gemêleerde groep ontheemden is opgezadeld met een forse schuld aan de Nederlandse overheid voor kosten van opvang.
Daarnaast liet de ‘zorg’ van de overheid grote lacunes en zwakheden zien. Uit schaamte en vernedering hebben de gedupeerde Indische Nederlanders, Moluks KNIL- en marinepersoneel, Papua’s, Toegoenezen, zogeheten maatschappelijke Nederlanders en veiliggestelde Indonesiërs al die jaren gezwegen; hun lot was stille armoede, gedwongen assimilatie en ondoorzichtige misstanden.
Zie ook: https://www.facebook.com/OpgevangenInAndijvielucht?fref=tsMeer weergeven


Casius, Gerard en Frans Peter Schulte (Red.)(2014) -Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw-Guinea

Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw-Guinea

Prijs: € 34,95
ISBN 978-90-8616-136-2
Emmen, Lanasata, 256 pag.

Zo'n vijftig jaar geleden droeg Nederland het bestuur over Nederlands Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. Daarmee kwam er een einde aan een onrustige periode die dreigde te escaleren in een oorlog met Indonesië. Met deze overdracht eindigde ook de Nederlandse aanwezigheid in Zuid-Oost Azië die sinds eind zestiende eeuw had geduurd.
In De Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw-Guinea wordt de inzet van de Koninklijke Luchtmacht in woord en beeld over een periode van ongeveer negen jaar belicht. De verdediging van Nieuw-Guinea was tot 1958 grotendeels de aan taak van de Koninklijke Marine. Maar naarmate de dreiging van een militair conflict toenam werden ook andere krijgsmacht onderdelen naar het gebied gezonden.
Dit boek geeft een compleet overzicht.
Onder redactie van Gerard Casius en Frans Peter Schulte, vertelt de KLu-veteraan over de inzet en leefomstandigheden in deze bewogen periode. Veelal aangevuld met beeldmateriaal uit privé-collecties, waardoor er een bijzonder beeld wordt gegeven. Een getuigenis van de aanpak, de inventiviteit en het doorzettingsvermogen van vele luchtmachtmilitairen, beroeps en dienstplichtig, die, veelal met slechts de voorbereiding van een tropenhygiëne-cursus van vier dagen, voor een jaar of langer werden uitgezonden naar een land met een zeer zwaar klimaat en minimale leefomstandigheden. En – het moet gezegd – ook met nauwelijks merkbare aandacht van het thuisfront en vrijwel totaal gebrek aan nazorg. Het tekent de toenmalige generatie militairen dat dit "gewoon" werd geaccepteerd. Er moest gepresteerd worden en dat deden ze!


Theo Wesselink - Burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea 1926-1962

Burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea 1926-1962 Uitgever: Dutch Aviation Publications
Uitvoering: hard Cover
Prijs: € 49,50 ex verzendkosten
Te bestellen via de via iedere boekhandel, via de website dutchavia.nl, via de website van de drukker blurb.com. Op beide websites is ook een preview van het volledige boek te bekijken: Even bladeren? Klik hier

Beschrijving:
Rond 1920 was Nederlands Nieuw-Guinea voor het overgrote deel een onbekend en nog niet in kaart gebracht eiland. De natuur had er iedere barrière opgeworpen die een wegen- of spoorwegbouwer maar kon bedenken: moerassen langs de kust, machtige rivieren die nooit meer dan een jaar of twee hun bedding volgden en hoge steile bergen met vlijmscherpe bergkammen, begroeid met dichte jungle en bekroond met eeuwige sneeuw. Een verdere ontmoediging voor de reiziger werd gevormd door het agressieve gedrag van de bewoners: oorlogvoeren was hun manier van leven en voor velen was koppensnellen en kannibalisme een gebruikelijke bezigheid. Er bestond altijd een wezenlijk gevaar van een aanval door vijandige papoea's die niet gediend waren van vreemdelingen die door hun gebied trokken. Als ooit de noodzaak bestond over moeilijkheden heen te vliegen in plaats van er doorheen te worstelen, dan was het wel op Nederlands Nieuw-Guinea.

Over de burgerluchtvaart op Nederlands Nieuw-Guinea is nog niet zo heel veel gepubliceerd. In bijna 550 foto's vertelt dit boek het verhaal van een stuk bijna vergeten Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Over wetenschappelijke expedities, zending en missie, grote en kleine luchtvaartmaatschappijen, mijnbouwbedrijven en oliemaatschappijen en één particuliere vlieger.
Voor uitgebreidere info en reacties klik hier.


Wouter van West(red.) -De Vliegende Pater(2013)

De Vliegende Pater

Prijs: € 25.00 + verz. kosten
ISBN
Uitgave in eigen beheer-gelimiteerde oplage.
Bestellen: woutervanwest@gmail.com
Zie ook zijn facebookpagina https://www.facebook.com/wouter.vanwest?fref=ts : 14 augustus 2013

De Franciscaan, pater Henk ‘Edmar’ Vergouwen werd opgeleid om als piloot-missionaris in (voormalig) Nederlands Nieuw-Guinea te gaan dienen. Op 27 april 1963 verongelukte hij echter met zijn Cessna tijdens een vlucht van Sentani naar Ok Sibil. De ‘biografie’ bestaat uit een groot aantal brieven die Vergouwen schreef aan zijn familie en kennissen, vele publicaties over zijn werk in die periode evenals een groot aantal foto’s en illustraties en geeft daardoor een uitstekend beeld van deze eerste vliegende pater in Nieuw-Guinea.

 

 


Henk Krijnen - Brieven naar de groene hel

Brieven naar de groene hel Uitgever: Uitgeverij Servo
Uitvoering: paperback
Prijs: € 21,95 ex verzendkosten
Als e-boek: € 11,95
Te bestellen via de website van Henk Krijnen

Beschrijving:
Zij was vastbesloten om als tropenarts naar Tanzania te gaan, hij werd uitgezonden naar een olie-exploratieproject in Nieuw-Guinea. Tegelijkertijd wilden zij hun relatie niet opgeven. Dit betekende niet alleen het overwinnen van vele problemen in de jungle van Nieuw-Guinea, culminerend in een onverwachte ontknoping, maar ook lange, ingewikkelde reizen om elkaar te bezoeken. Het werken in een missieziekenhuis had eveneens vele uitdagingen. Het boek speelt zich af aan het Victoriameer in het Tanzania van Nyerere, en het Indonesische deel van Nieuw-Guinea, toen nog onder het bewind van Soeharto, in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Met hun beide zonen zijn ze in 2009 weer terug geweest naar Tanzania, hebben het missieziekenhuis bezocht, en deden een verrassende ontdekking. Hoewel de gebeurtenissen zo goed mogelijk zijn gereconstrueerd op basis van bewaarde correspondentie, kan de werkelijkheid anders zijn geweest. Ook berust enige gelijkenis met bestaande of inmiddels overleden personen op louter toeval. Eventuele opbrengsten van de verkoop van dit boek zullen worden gedoneerd aan ontwikkelingsprojecten in Tanzania en in Nieuw-Guinea.


Meindert Barkema -Nummer 109578, Retour Nieuw-Guinea(2013)

Nummer 109578, Retour Nieuw-Guinea

Prijs: € 12,00 plus € 2,00 verz.kosten
ISBN978-9491496427
Uitgave in eigen beheer.
Bestellen via de schrijver: barkema.m@gmail.com

De titel NUMMER 109578, RETOUR NIEUW-GUINEA is ontleend aan het feit dat de schrijver dit verhaal in de jaren 1959 – 1960 zijn verplichte militaire diensttijd bij het korps Mariniers heeft doorgebracht in toen nog Nederlands Nieuw-Guinea.
Nummer 109578 was zijn Marine nummer, wat onuitwisbaar in zijn geheugen staat gegrift. Aan die tijd heeft hij goede herinneringen, voornamelijk aan de Papoea’s, het land en aan zijn Ambonese vrienden. De verhalen zijn gebaseerd op zijn ervaringen en zijn deels ook geromantiseerd. Door ze op deze wijze te noteren is er een beeld ontstaan van de impact die het verblijf in de tropen gehad heeft op het leven van een onervaren jongeman, in positieve zin.

 

 


Alex Bal - autobiografie deel 2 (2013)

Cover Alex Bal autobiografie deel 2

Bestellen: west-papua.nl
Prijs: € 25,00 plus € 2,70 verzendkosten

Dit boek is een vervolg op het boek "De laatste Indo". Een boek met een hoge waardering in het Nieuw-Guinea circuit.
Hier onder volgt een fragment uit het boek:

Het wegglijden van mijn vertrouwde grond bevestigen mij op een pijnlijke manier, hoe definitief dit afscheid is. Mijn leven hier is werkelijk voorbij en zal nooit meer terug komen. Lang heb ik dit voor me uit geschoven, iets te lang misschien, maar daar heb ik geen spijt van. In Manokwari lag immers mijn toekomst, mijn levensdroom. De politiek heeft zich de sterkste getoond en heeft mijn lot uitgesproken en beslist, dat mijn toekomst niet hier ligt…

 

 


Cmd. b.d. Kees Leebeek -Martin PBM-5A Mariner

Martin PBM-5A Mariner

Bestellen: Bol.com
Bindwijze: HardCover
300 pagina’s
Uitgeverij Geromy B.V.
juni 2013
Prijs € 42,95
Auteur Kees Leebeek, B.D. Commandeur
Illustrator Loek H. Boerman
Afmetingen 23x305x220 mm
Gewicht 1,41 kg
ISBN13 9789081893657

Dit boek van oud-marinevlieger en historicus Kees Leebeek is geschreven op basis van authentieke bronnen en interviews met nog in leven zijnde bemanningsleden die dienden in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1950-1960. De primitieve omstandigheden ter plekke vormden het levensechte decor waarin het loyale en plichtsgetrouwe marinepersoneel onder vaak moeilijke omstandigheden en ver verwijderd van huis en haard met deze grote amfibische vliegboten haar bijdrage leverde aan de verdediging van Nederlands Nieuw Guinea.

Aan de hand van een aantal ernstige ongevallen - waarbij helaas tweeëndertig slachtoffers vielen en acht Mariners verloren gingen - vertelt dit boek niet alleen het e c h t e verhaal over deze rampen maar geeft het ook een unieke en onthullende blik achter de schermen bij de Koninklijke Marine

Schrijver:

De Commandeur b.d. drs. Kees Leebeek (1944) heeft na de middelbare school enige jaren gevaren als koopvaardijofficier en werd in 1967 als dienstplichtig officier ingelijfd bij de Koninklijke Marine. Daar koos hij voor een functie als vlieger/waarnemer bij de marineluchtvaartdienst. Na vele operationele vliegende plaatsingen ondermeer op de Grumman S2F-Tracker, de Breguet Atlantic en de P3C Orion ging hij - na het volgen van de Hogere en Krijgskundige vorming - het bestuurlijke circuit in. Hij was commandant van de vliegtuigsquadrons 2 en 320 en later commandant van de groep maritieme patrouillevliegtuigen te Valkenburg. Zijn marineloopbaan werd in mei 2000 afgesloten in de functie van vlagofficier marineluchtvaartdienst, tevens souschef operatieën van de Koninklijke Marine. Na zijn leeftijdsontslag studeerde hij geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon en zes kleinkinderen.

Recensie(s):

In de jaren 1950-1960 werd de Martin PBM-5A Mariner door de Koninklijke Marine aangeschaft om dienst te doen in Nederlands Nieuw-Guinea, specifiek gericht tegen de dreiging van Indonesische infiltraties aldaar. De amfibische vliegboot moest in dat enorme en onherbergzame gebied dienst kunnen doen als maritieme, bewapende verkenner en tevens kunnen fungeren als transportmiddel voor de positionering en bevoorrading van de mariniers langs de kusten, op rivieren en naar vaak hoog gelegen bergmeren. Het toestel kreeg een slechte naam. Niet alleen logistiek een zorgenkind, maar er vonden ook ongewoon veel ongevallen met dit type toestel plaats, waar naast aanzienlijke schade ook 32 mensenlevens waren te betreuren. Historicus en commandeur b.d. drs. Kees Leebeek beschrijft in dit boek op boeiende wijze de geschiedenis van dit maritieme vliegtuig, de operationele inzet in de Oost en de ervaringen van de bemanningen. Naast unieke foto's, veelal uit privécollecties, tevens interviews met oud-marinevliegers en uitgebreide achtergrondinformatie bij een aantal ernstige ongevallen. In deze luchtvaartserie verschenen reeds eerder dertien delen, waaronder 'De Starfighter' en de 'S.51 helikopter'.
E. Westerhuis


Rimko van der Maar en Hans Meijer -Herman van Roijen (1905-1991). Een diplomaat van klasse.

Herman van Roijen (1905-1991). Een diplomaat van klasse.

Bestellen: Boom Uitgevers, Amsterdam
670 blz.
Prijs: € 29,90, geen verzendkosten binnen Nederland
ISBN 978 94 6105 514 9

Voorbeeldige biografie over een diplomaat van klasse, die als ambassadeur in de VS de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië min of meer forceerde. Herman van Roijen kreeg internationaal lof toegezwaaid, terwijl Joseph Luns, toen een machtige en razend populaire minister van Buitenlandse Zaken, een nederlaag leed.
Zelden is een Nederlandse diplomaat zo invloedrijk geweest als Herman van Roijen (1905-1991). Gedurende zijn veertigjarige loopbaan in de Buitenlandse Dienst heeft hij in diverse functies en op verschillende posten in de jaren 1930-1970 mede gestalte gegeven aan de Nederlandse buitenlandse politiek.

Na een kortstondig ministerschap op Buitenlandse Zaken in het eerste naoorlogse kabinet Schermerhorn-Drees werd hij ambassadeur in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Twee maal heeft hij een beslissende invloed gehad op de (inter)nationale geschiedenis. Hij vertegenwoordigde Nederland na de Tweede Politionele Actie in de Veiligheidsraad en leidde vervolgens de besprekingen met de Republiek Indonesië. Het mede naar hem genoemde Van Roijen-Roemakkoord van 7 mei 1949 vormde de doorbraak in het zo moeizame Indonesische dekolonisatieproces en was de opmaat naar de formele Indonesische onafhankelijkheid. Dertien jaar later beslechtte hij het Nieuw-Guineavraagstuk, waarbij hij zich keerde tegen het beleid van minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Luns. Mede door zijn optreden als onderhandelaar in beide dekolonisatiekwesties, maar ook door zijn optreden als ambassadeur in de bilaterale betrekkingen met de landen waar hij geposteerd was, wordt Herman van Roijen wel beschouwd als een van de grote diplomaten die Nederland in de twintigste eeuw heeft gekend.

De auteurs van deze biografie beschrijven, mede aan de hand van Van Roijens niet eerder gebruikte privéarchief, naast zijn activiteiten als diplomaat, ook uitvoerig zijn persoonlijk leven. Centraal in het boek staat de vraag waarom Van Roijen uitsteeg boven zijn Nederlandse vakgenoten en een sleutelrol kon vervullen in de vaderlandse en internationale geschiedenis.

Over de auteur(s): Rimko van der Maar was voor deze biografie verbonden aan het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (Universiteit Utrecht). Hij is docent geschiedenis van de internationale betrekkingen bij het departement Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Eerder publiceerde hij het boek Welterusten mijnheer de president (2007) over de kritiek op het Amerikaanse optreden in Vietnam in de jaren zestig.

Hans Meijer is werkzaam als universitair docent bij de opleiding Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft diverse publicaties over het (post)koloniale verleden op zijn naam staan, waaronder In Indië geworteld (Bert Bakker, 2004) en Indische rekening (2005).

webmaster: Een boek vol eerbetoon aan de man die West-Papua verkwanselde.


L. Vogelaar -Op de bres voor Nieuw-Guinea

Op de bres voor Nieuw-Guinea

Bestellen: De Banier Uitgevers, Apeldoorn
200 pag.
Prijs: € 24,90 plus verzendkosten
ISBN:978 90 336 3460 4

Vijftig jaar geleden ging Nederland langs de rand van de oorlog. Indonesiërs en Russen stonden op het punt Nieuw-Guinea aan te vallen. Op de valreep kwam een verdrag tot stand.
In dit boek aandacht voor het werk van Nederlanders op hun laatste eiland in de Oost: als militair, als zendingswerker of in overheidsdienst.
Over de inzet voor de Papoea's, de gevechten en de nooit geheel opgehelderde moord op een Nederlandse ambtenaar.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in (kerk-)geschiedenis.

 

 


Siegfried Zöllner -Vergessene Welt - Erste Begegnungen mit den Yali im Bergland

Vergessene Welt - Erste Begegnungen mit den Yali im Bergland

Bestellen: Wahine Verlag
400 Seiten + 24 Farbseiten
Prijs: € 14,90 plus verzendkosten ISBN: 978-3-941387-07-2

Siegfried Zöllner vertrekt in 1960 naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea om bij een volledig onbekende stam te leven. Hij vertelt over de eerste ontmoetingen met de Yali, toen nog kannibalen. In deze 'vergeten wereld' bereikt hij na jaren geduldig werken, dat vijanden vrede sluiten. Met de opkomst en groei van het Christendom in het gebied Angguruk begint een nieuw tijdperk. Ook documenteert hij de gevoelige politieke situatie als Nederlands Nieuw-Guinea wordt overgenomen door Indonesië en het voortdurende lijden van de Papua's onder het geweld van vreemde militaire overheersing. Vandaag is West-Papoea nog steeds een ‘vergeten wereld.’

 

 

 


Jan Sloot - Fransiskan masuk Papua, jilid I. Periode pemerintahan Belanda 1937 – 1962

Hoe God verscheen in Papoea - Nederlandse franciscanen in Papoea, 1937-1987ISBN: 978 90 5625 327 1
Uitgever: Uitgeverij Valkhof Pers
Omvang: 400 blz.
Formaat 16 x 24 cm
Uitvoering: genaaid-gebrocheerd NUR 680
Prijs: € 30,00
Te bestellen via de website van Uitgeverij Valkhof Pers

Beschrijving:
Dit boek vormt het eerste deel van een vertaling in het Indonesisch van het boek van Jan Sloot 'Hoe God verscheen in Papua' (2010). Zie hierboven en afbeelding hiernaast. Het beslaat de periode van 1937, toen de eerste franciscanen hun werk begonnen in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea, tot 1962. Politiek kwam NNG daarna onder Indonesisch bestuur, terwijl het tweede Vaticaans Concilie toen juist van start ging. In deze periode periode van 25 jaar ging de toenmalige visie op missie en de westerse cultuur hand in hand.

Diterbitkan oleh Kustodi Fransiskus Duta Damai, Bogor 328p + 32p foto. Rp. 60.000

Buku ini merupakan bagian pertama penterjemahan buku Jan Sloot yg berjudul “Hoe God verscheen in Papoea” (2010) . Jilid I menggambarkan periode mulai tahun 1937 sampai tahun 1962. Pada tahun 1937 tarekat Fransiskan mulai bekerja in Nederlands Nieuw Guinea. Pada tahun 1962 pemerintah Indonesia mengambil alih pemerintahan NNG, sedangkan pada tahun ini pula Konsili Vaticanum II mulai berkumpul. Selama kurun waktu 25 tahun ini pengertian misi dan kebudayaan barat berjalan sejajar.


Bart M. Rijnhout - Marineluchtvaartdienst in de Oost

Wachters boven het stenen tijdperk - De Marineluchtvaartdienst in Nieuw Guinea 1922-1950 ISBN 978-90-8616-078-5; ISBN 978-90-8616-080-8; ISBN 978-90-8616-082-2

Lanasta, - Gebonden uitgave - Aantal pagina’s: 228 - Formaat 22 x 28 cm - Rijk geïllustreerd met veel bijzonder beeldmateriaal in zwart-wit en kleur - Profiel tekeningen van de meest belangrijke toestellen Prijs: € 38,96 per deel

Bestellen: deel 3 - Boven de boerenkool

Deel 1: Kruisvaarders van de archipel De Catalina vliegboten van de MLD ISBN 978-90-8616-078-5
Deel 2: Wachters boven het stenen tijdperk. Een niet eerder verteld verhaal over het vliegen boven de oerwouden van Nieuw Guinea. ISBN 978-90-8616-080-8
Deel 3: Boven de boerenkool - Operaties in het luchtruim boven Nieuw Guinea 1951 - 1962 De periode na 1950. Release datum: 03-2013 ISBN 978-90-8616-082-2 (2012)
Deel 4: Tempo Doeloe ISBN 978-90-8616-088-4

Eind 2010 verscheen bij Lanasta het eerste deel van 5 uitgaven over de Marineluchtvaartdienst in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. In maart 2013 is het derde deel verschenen.

Boven de boerenkool vertelt de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst en de Koninklijke Luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1949 tot aan het vertrek uit de laatste kolonie in de Oost, in 1962.

De opbouw van de MLD begon met een hand vol oude, opgevlogen, PBY Catalina’s die nog uit Nederlands Indië waren overgevlogen.
Door de toenemende druk van Indonesië, dat ook aanspraak maakte op Nederlands Nieuw Guinea, werd de luchtverdediging van steeds groter belang. Er werd besloten om een aantal Fairey Firefly jachtvliegtuigen ter ondersteuning naar Nieuw Guinea te sturen. De oude vliegboten maakten plaats voor een reeks; Martin Mariners. Deze grote vliegtuigen bleken geen goede aankoop. Na diverse ongelukken, waarbij een aantal vliegers omkwam, volgde een vliegverbod, waarna de vliegboten naar de schroothoop werden verwezen. Het wegvallen van de Mariners kon worden opgelost door het in bruikleen nemen van vier C-47 Dakota transportvliegtuigen. Later bracht de Koninklijke Luchtmacht versterking en kwamen er Hawker Hunters naar Biak.

In het laatste jaar kreeg de MLD de beschikking over nieuwe Lockheed Neptunes die vanuit Amerika naar Nieuw Guinea werden overgevlogen. Met deze toestellen werden lange patrouillevluchten gevlogen. Het toenemende aantal Indonesische infiltraties noopte de marine en Klu tot het uitvoeren van vele missies, waarbij confrontaties met de Indonesische strijdkrachten ter land, zee en lucht niet uitbleven. Maar alle moeite bleek tevergeefs te zijn.

Nederland nam in oktober ’62, onder grote politieke druk, afstand van het land, wat het definitieve einde betekende van het Nederlandse koloniale leven in de Oost.
Boven de boerenkool geeft deze bijzondere geschiedenis de aandacht die het verdient!


Marlies Dinjens, Stan de Jong De vlucht van een paradijsvogel (2012)

Cover De vlucht van een paradijsvogelISBN: 9789029088695
UITGAVE: Paperback Meulenhoff
PUBLICATIEDATUM: 15-02-2013
PAGINA'S: 252
OOK VERSCHENEN ALS: e-book met social drm

Uitgeverij Meulenhoff

Op de website van Meulenhoff kun je ook een aantal pagina's inkijken.
Bestellen:
Prijs: € 18,95 in de boekhandel

De vlucht van een paradijsvogel

In de ochtend van 16 juli 1957 stort een Lockheed Constellation bij Biak, een eiland van Nederlands Nieuw-Guinea, in zee. Slechts tien mensen overleven de crash, onder wie de complete familie De Rijke: vader Olaf, een bekende advocaat en politicus op Nieuw-Guinea, zijn vrouw Nel en hun drie kinderen. De overlevenden worden door Papoea's met prauwen uit de brandende zee gered. Het is op dat moment de grootste vliegtuigramp met een KLM-toestel uit de geschiedenis.

Dochter Hannie is het zwaarst gehavend door het schokkende ongeval en moet met de lichamelijke en geestelijke littekens verder zien te leven. Moedig baant zij zich een weg door het bestaan, waarbij de herinneringen aan de ramp bij Biak achtereenvolgens worden weggedrukt, verwerkt en gekoesterd.

De vlucht van een paradijsvogel schetst de buitengewone geschiedenis van de familie De Rijke en voert ons langs het koloniale leven op Java, de jappenkampen en kamp Amersfoort, het verzet tegen de Japanse én de Duitse bezetter, en de boeiende episode Nederlands Nieuw-Guinea. Maar bovenal is dit aangrijpende boek een eerbetoon aan Hannie de Rijke, overlever pur sang.


Thijs van der Zanden Onder het teken van de Morgenster (2012)

Cover Beuker-Identität ISBN: 9789462065161

Bestellen: boekscout.nl
Prijs: € 19,95 plus verzendkosten

Onder het teken van de Morgenster

Thijs van der Zanden wordt als dienstplichtig militair in 1960 voor een jaar uitgezonden naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Hij dient voornamelijk op Biak en Woendi als infanterist. Van der Zanden schrijft over de Papoea’s en hun achtergrond, het Beveiligingspeloton en de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen opgenomen van diverse sobats van commando’s, infanteristen en leden van de Koninklijke Luchtmacht. Al met al is het boek een mooi manifest van een tijd die al ver achter ons ligt.

 


Beuker, Joane, Paritosha Kobbe, Kristina Neubauer, Christoph Schwab, Siegfried Zöllner (red.)
Identität in der Krise; Fragen an Mission und Kirchen in West Papua(2012)

Cover Beuker-IdentitätISBN: 978-3-921900-33-8

Uitg. VEM en WPN, Wuppertal ,
Bestellen: gille-s@vemission.org
Prijs: € 10,00 + verzendkosten

Identität in der Krise; Fragen an Mission und Kirchen in West Papua

Das Evangelium habe den Frieden nach West Papua gebracht. Das ist die Meinung vieler Menschen in West Papua gegenüber der ausländischen Missionsarbeit in ihrem Land. Missionare sind aber auch dem Vorwurf ausgesetzt, anderen Menschen ihre eigene Religion "übergestülpt" und lokale Kulturen "zerstört" zu haben.

Wie friedlich und freiwillig verlief die deutsche Missionierung in West Papua? Wie sah die Arbeit der ehemaligen Missionare aus? Wie sind sie mit den Kulturen West Papuas umgegangen und wie haben sich diese infolge der Evangelisierung verändert? Was tun die Kirchen in West Papua und Deutschland heute, um die Identitäten der Papua in Folge von Unterdrückung, Marginalisierung und Menschenrechtsverletzungen zu stärken und sie aus einer kulturellen Fremdbestimmung in eine kulturelle Selbstbestimmung zu führen?

Diesen Fragen ging ein zweitägiges Symposium nach, das vom West Papua Netzwerk (WPN), der Vereinten Evangelischen Mission (VEM) und der Archiv- und Museumsstiftung der VEM vom 28. bis 29. Oktober 2011 in Wuppertal ausgerichtet wurde. "Identität in der Krise – Fragen an Mission und Kirchen in West Papua" lautete der Titel der Veranstaltung, an der über 60 Vertreter und Vertreterinnen aus Kirchen, Wissenschaft und Nichtregierungsorganisationen teilnahmen.

Die Publikation enthält die Beiträge der Referenten und Referentinnen aus Europa und West Papua und fasst die Diskussionen des Symposiums zusammen.

Das Buch kann unter anderem im Aller Welt(s) Laden der VEM gekauft oder bestellt werden.
Kontakt: gille-s@vemission.org


Henk Bartels Worsteling om vrijheid (2012)

Cover Worsteling om Vrijheid - Henk BartelsISBN: 978-90-8759-293-6

Uitgeverij U2pi BV (JouwBoek.nl) ,
Paperback/gebrocheerd Nederlands, geïllustreerd, 127 blz.,
augustus 2012 Formaat: 21,0 (h) x 14,5 (b) x 1,0 (d) cm.
Gewicht: 350 gram.
Prijs: € 17,50

Worsteling om vrijheid

Op 15 augustus 2012 is het precies 50 jaar geleden dat Nederland afstand moest doen van Nieuw-Guinea en het moest afstaan aan Indonesië. Over de dag van 15 augustus 1962, waarop dat werd geregeld met het Akkoord van New York, zei een Papualeider destijds: ’De dag waarop alle Papua’s huilden’! De datum van 15 augustus 2012 heeft dus een heel bijzondere betekenis, niet alleen voor de Papua’s, maar ook voor Nieuw-Guinea veteranen en allen die verbonden zijn geweest en mogelijk nog steeds verbonden zijn met ons voormalige overzeese rijksdeel.
In West-Papua, zoals het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea nu heet, leven de Papua’s onder het gezag van de Indonesische regering. En vrijwel geen Papua is daar gelukkig mee. Al gedurende 50 jaar worstelen zij om onder het drukkende juk van Indonesië uit te komen. En zij hopen vurig dat hen dat ooit zal lukken.

Henk Bartels, Nieuw-Guinea veteraan, schreef veel artikelen over West-Papua. En van zijn hand verschenen reeds drie boeken met de Papua’s als achtergond. En nu is er zijn boek Worsteling om vrijheid. Het is een spectaculaire terugblik in woord en beeld op het leven van de Papua’s in de afgelopen 50 jaar.


Danilyn Rutherford Laughing at Leviathan: Sovereignty and Audience in West Papua ( april 2012)

Cover Laughing at LeviathanISBN: 9780226731995

Paperback ed. 320 p.,
Chicago
University of Chicago Press

$ 27,50

For West Papua and its people, the promise of sovereignty has never been realized, despite a long and fraught struggle for independence from Indonesia. In "Laughing at Leviathan", Danilyn Rutherford examines this struggle through a series of interlocking essays that drive at the core meaning of sovereignty itself - how it is fueled, formed, and even thwarted by pivotal but often overlooked players: those that make up an audience. Whether these players are citizens, missionaries, competing governmental powers, nongovernmental organizations, or the international community at large, Rutherford shows how a complex interplay of various observers is key to the establishment and understanding of the sovereign nation-state. Drawing on a wide array of sources, from YouTube videos to Dutch propaganda to her own fieldwork observations, Rutherford draws the history of Indonesia, empire, and postcolonial nation-building into a powerful examination of performance and power. Ultimately she revises Thomas Hobbes, painting a picture of the Leviathan not as a coherent body but a fragmented one distributed across a wide range of both real and imagined spectators. In doing so, she offers an important new approach to the understanding of political struggle.

Purchase on line: The University of Chicago Press Books


Pierre Heijboer De eer en de ellende - Nieuw-Guinea 1962 (2012)

De eer en de ellende _ Nieuw-Guinea 1962  - Pierre HeijboerArtikelcode: NNG-B001

Uitgeverij: Literoza  Pagina's: 412  Paperback Nederlands  19,95 Euro

In het oerwoud van Nieuw-Guinea was de dood geen genadige gezel. Hij was er wreed en liefdeloos. Sterven in de jungle was eenzaam verhongeren onder een boom, verdrinken in een stinkend moeras, een mislukte parachutesprong, onthoofd worden door een inboorling of getroffen worden door 'eigen vuur' van een kameraad. Het overkwam in 1962 tientallen Indonesische en Nederlandse jongemannen. Ze waren door hun regering het bos ingestuurd om er hun vaderlandse plicht te doen. Ze moesten hun revolutie voltooien, was hen gezegd, en ze moesten Neerlands eer hooghouden op een ver en onherbergzaam eiland. Over wat er dat jaar op en rond het eiland gebeurde werd, zoals gebruikelijk tijdens een oorlog, op grote schaal over gelogen en verzwegen. Dat gold niet alleen voor de militaire aspecten van het conflict, maar ook voor de politieke en de maatschappelijke. Nu - een halve eeuw later - is het tijd om te vertellen wat er wérkelijk gebeurde. Niet alleen gezien vanuit een Nederlandse invalshoek, maar ook vanuit de beleving van de Indonesiërs, de Amerikanen en de ’kinderen van het land‘, de Papoea’s.

Te bestellen via de veteranenshop


West Papua Bibliotheek
Sophia J. de Groot-Licher † - Amstelveen

Melanesian Air Service (MAS)
Nieuw Guinea Een eigen luchtvaartmaatschappij!
Maskapai penerbangan kepunjaan sendiri!(2012)

Druk: GDS Europe BV HoofddorpCover Melanesian Air Service - Nieuw Guinea - een eigen luchtvaartmaatschappij- 

Hard Cover.
Formaat 30 x 30,5 cm.
135 pagina's full colour
Prijs: € 82,50 (plus € 6,75 verzendkosten binnen Nederland)

Fotoboek over de Melanesian Air Service
Vormgeving: Klaas Schoof, Adam van Santen en Phia de Groot
Fotobewerking: Klaas Schoof, Adam van Santen en Richard Claase

Amstelveen, 14 januari 2012
Vijftig jaar na de doop van het eerste vliegtuig van de MAS

Note webmaster: Phia heeft nog net de realisatie van het boek mogen meemaken voor haar overlijden
Alleen al daarom is het een bijzonder boek

Gelimiteerde oplage van 100 stuks, waarvan 70 genummerde exemplaren op naam.

Opgedragen aan:
Mevrouw F.J. Nieuwenhuijs-Schuurman
en
Mevrouw J.L.C. van Wijnen-Anten †

Mei 1961
Door het gouvernement van Nieuw-Guinea werd de nieuwe Residentie Centraal bergland in het leven geroepen, een gebied dat het oostelijk en westelijk bergland omvatte.
Hoofdplaats: Wamena in de Baliemvallei.
Als resident werd benoemd de voormalig controleur Raphaël den Haan.

Vervoer van en naar het Centrale Bergland kon uitsluitend per vliegtuig geschieden.
Zolang echter een behoorlijke toevoer door de lucht van materieel en personen niet mogelijk was, kon van een werkelijke openlegging van dit gebied geen sprake zijn.


Er lagen enkele Twin-velden, maar hoofdzakelijk Missiestrips.
Vandaar dat het gouvernement, in dit geval resident den Haan, weer het oude stokpaardje lanceerde en de oplossing zocht in operaties met eenmotorige Cessna-vliegtuigen, desnoods door een andere maatschappij of onderneming dan de Kroonduif....................................


Ch.E. Farhadian De getuigenissen PAPOEA - de levensverhalen van twaalf Papoea's (2010)
1e druk. Gebundelde columns en interviews, Nederlandstalig. 224 blz.

ISBN: 978-90-815967-1

Uitgever: Lems, Zuidland
Bijzonderheden: 2010, 224 pp, 16 foto's
Prijs: € 20,00 (inclusief verzendkosten)
Te bestellen via Marktplaats of via Boekwinkeltjes.nl

Beschrijving:
De levensverhalen ("getuigenissen") van Papoea's in hun eigen woorden. Zij vertellen wat het betekent als Papoea te leven in West-Papoea onder Indonesische overheersing. Ze zetten zich in voor hun volk en hun vrijheid onder grote risico's. Zij kregen in hun leven te maken met doodsbedreigingen, gevangenschap, martelingen of andere ernstige mensenrechtenschendingen van henzelf of hun naaste familie. Rode draad is hun vaste geloof dat hun land en hun volk eenmaal vrij en onafhankelijk zal zijn. De foto's van de Amerikaanse fotograaf Stephan Babuljak versterken de krachtige boodschap van deze Papoea's. De Getuigenissen PAPOEA is de Nederlandse vertaling van Dr Charles Farhadian, The Testimony Project: PAPUA. Vertaling door H. Oudman. Eindredactie: At Ipenburg en Huub Lems


Eben Kirksey Freedom in entangled worlds (2012)

Cover Freedom in Entangled WorldsISBN 978-0-8223-5134-4

Duke University Press-Durham 336 pag. $24.95

Eben Kirksey first went to West Papua, the Indonesian-controlled half of New Guinea, in 1998 as an exchange student. His later study of West Papua's resistance to the Indonesian occupiers and the forces of globalization morphed as he disCovered that collaboration, rather than resistance, was the primary strategy of this dynamic social movement. Accompanying indigenous activists to Washington, London, and the offices of the oil giant BP, Kirksey saw the revolutionaries' knack for getting inside institutions of power and building coalitions with unlikely allies, including many Indonesians. He disCovered that the West Papuans' pragmatic activism was based on visions of dramatic transformations on coming horizons, of a future in which they would give away their natural resources in grand humanitarian gestures, rather than passively watch their homeland be drained of timber, gold, copper, and natural gas. During a lengthy, brutal occupation, West Papuans have harbored a messianic spirit and channeled it in surprising directions. Kirksey studied West Papua's movement for freedom as a broad-based popular uprising gained traction from 1998 until 2008. Blending extensive ethnographic research with indigenous parables, historical accounts, and compelling narratives of his own experiences, he argues that seeking freedom in entangled worlds requires negotiating complex interdependencies.

Het boek is te koop via Amazone


Gerrit Roelof de Graaf De wereld wordt omgekeerd (2012)

Cover De wereld wordt omgekeerdISBN 978 90 5560 470 8

Uitg. De Vuurbaak – Barneveld 589 pag. (€ 29,75)

In ‘De wereld wordt omgekeerd’ staat de vraag centraal hoe tussen 1956 en de jaren negentig de ontmoeting tussen de vrijgemaakt gereformeerde zending en de Papoea’s van Boven Digoel verliep.
Aan de orde komen het eigen karakter van deze zending en de interactie met de Papoea’s en hun cultuur. Deze interactie wordt breder uitgewerkt op het punt van religie, de sociaaleconomische inbedding van de zending en van andere actoren, zoals de overheid. De boektitel is ontleend aan het document Khenil-khenil van de Korowai die meenden, dat toelating van (blanke) buitenstaanders op hun erfgronden de omkering van de wereld (Wolamaman) zou veroorzaken. De Korowai kregen grotendeels gelijk, zij het niet op de manier die zij of de zending zich hadden voorgesteld.

Gerrit de Graaf (1980) is historicus en heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlandse zending vanaf 1800.


Peter Klencke Hollandia Blues (2012)

Cover Hollandia BluesISBN 978-94-6153-141-4

Soesterberg, 2012, uitgeverij Aspekt.

Van de omslag:

“In Hollandia, Nieuw-Guinea, groeit Chris tussen zijn zevende en twaalfde jaar op in een ideaal jongensland: rondkruipen in een oude vliegtuigdump, tarzan zijn in de jungle achter Kloofkamp, of cowboy in de heuvels van Dok V. Hij roeit in een prauw over de Hollandia baai, wordt verliefd op filmsterren van de kauwgumplaatjes, kweekt een vetkuif. … Boven al wil hij een stoere Indo zijn. Op de achtergrond is het donkere verleden aanwezig van de oorlog in Indië en de koloniale nasleep daarvan, die hun sporen in het gezin hebben nagelaten. Thuis zijn er steeds talrijkere conflicten met zijn vader die Chris binnen het gezin in een isolement brengen. Intuïtief weet hij dat hij kan overleven door zich steeds meer in zijn fantasiewereld terug te trekken.”

Over het dagelijkse leven van de (Indische) Nederlanders in Nieuw-Guinea is relatief weinig geschreven. Met deze roman, gebaseerd op de jongensjaren die de auteur doorbracht in Hollandia (1950-1955), hoop hij een bijdrage te leveren aan ons Nieuw-Guinese erfgoed.


F. Springer Met stille trom; een journaal (2012)
Eind 2010
verscheen bij Lanasta het eerste deel van 5 uitgaven over de Marineluchtvaartdienst in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea

Met stille trom - een journaal - F.SpringerISBN 978 90 214 4212 9

Amsterdam, Em. Querido’s Uitg., 235 pag. (€ 19,95)

“In 1962 was het afgelopen met de Nederlandse overheersing op Nieuw-Guinea, tropisch eiland in de Pacific. Deze roman beschrijft de laatste stuiptrekkingen van ons kolonialisme...”

Zo werd in 1963 Met stille trom aangekondigd, het boek dat F. Springer schreef na zijn terugkomst uit Nieuw-Guinea, waar hij vier jaar als bestuursambtenaar had gediend. Vlak voor publicatie trok hij het manuscript terug, omdat hij er bij nader inzien het drama van de oorspronkelijke Papoeabevolking in miste. In het jaar van zijn overlijden heeft Springer het manuscript bewerkt en er een voorwoord bij geschreven. In die vorm verschijnt Met stille trom alsnog, zij het postuum.

 

 


Bart M. Rijnhout Marineluchtvaartdienst in de Oost
Eind 2010
verscheen bij Lanasta het eerste deel van 5 uitgaven over de Marineluchtvaartdienst in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea

Wachters boven het stenen tijdperk - De Marineluchtvaartdienst in Nieuw Guinea 1922-1950ISBN 978-90-8616-078-5; ISBN 978-90-8616-080-8; ISBN 978-90-8616-082-2

Lanasta, - Gebonden uitgave, - Formaat 22 x 28 cm - Rijk geïllustreerd met veel bijzonder beeldmateriaal in zwart-wit en kleur - Profiel tekeningen van de meest belangrijke toestellen Prijs: € 37,95 per deel

Inhoudsopgaaf en voorwoord: deel 2 - Wachters boven het stenen tijdperk

Deel 1: Kruisvaarders van de archipel De Catalina vliegboten van de MLD ISBN 978-90-8616-078-5
Deel 2: Wachters boven het stenen tijdperk. Een niet eerder verteld verhaal over het vliegen boven de oerwouden van Nieuw Guinea. ISBN 978-90-8616-080-8
Deel 3: Wachters boven het stenen tijdperk 2 De periode na 1950. ISBN 978-90-8616-082-2 (2012)
Deel 4: Tempo Doeloe ISBN 978-90-8616-088-4


Henk Bartels Papua's - Een volk in de verdrukking! (april 2010)
De beknopte geschiedenis van het Papua-volk, toegespitst op hun strijd voor onafhankelijkheid.

ISBN 978-94-6089-551-7

Soest, Boekscout, Uitvoering: paperback 12,5 x 20 cm, 132 pagina’s Prijs € 14,95 (excl. Verzendkosten)

Inhoudsopgaaf en voorwoord: http://www.boekscout.nl/html/boek.asp?id=1392

West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, is grotendeels bedekt met een bijna ondoordringbaar regenwoud. Daaronder leven de meeste Papua’s, verdeeld in enkele honderden stammen. Eeuwenlang leefden zij zonder veel zorgen in het uitgestrekte oerwoud. Maar nu hebben de Papua’s grote zorgen. Ze zien dat hun land al jarenlang systematisch wordt beroofd van de natuurlijke bodemschatten. En ze maken zich grote zorgen om de enorme toestroom van immigranten. Bovendien leven ze voortdurend in vrees voor de dominante aanwezigheid van de vele Indonesische militairen in hun land. Het Papua-volk is in de verdrukking geraakt.


Jan Sloot Hoe God verscheen in Papoea (mei 2010)
Nederlandse franciscanen in Papoea 1937-1987

ISBN 978-90-5625-327-1

Nijmegen, Valkhof Pers, # Omvang 400 blz. # Formaat 16 x 24 cm. # Uitvoering genaaid-gebrocheerd # NUR 680 € 30,00

Inhoudsopgaaf en voorwoord: http://www.valkhofpers.nl/hoe-god-verscheen-in-papoea

Deze studie vertelt over 50 jaar missie en avontuur van de Nederlandse franciscanen die op 29 december 1936 voor het eerst vertrokken naar Nieuw-Guinea. Westerse cultuur en christendom gingen toen hand in hand. Maar door de opeenvolgende politieke ontwikkelingen in die 50 jaar werden missie en kerkopbouw beïnvloed. Door de visie op kerk en missie van het Tweede Vaticaans Concilie veranderde daarna ook de opvattingen van de missionarissen over hun rol in de plaatselijke kerk.


Herman Burgers De garoeda en de ooievaar, Indonesië van kolonie tot nationale staat (2010)

ISBN: 978-90-6718-347-5

Leiden, KITLV Press, 808 pag., € 44,90

Inhoudsopgaaf en voorwoord: http://www.kitlv.nl/pdf_documents/asia.garoeda.pdf

Deze nieuwe beschrijving van de wordingsgeschiedenis van Indonesië start met een korte blik op de vroege voorgeschiedenis. Het vervolgt met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), het Nederlandse koloniale bewind en het ontstaan van de Indonesische nationale beweging. Tijdens de Japanse bezetting wordt de grondslag gelegd voor de naoorlogse dekolonisatie, resulterend in de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië met uitzondering van Nieuw-Guinea. Dit trieste vervolg heeft bijna driemaal zo lang geduurd als het dekolonisatieconflict van 1945-1949 en wordt dan ook uitgebreid behandeld.


De zomer van 1962Andreas Schelfhout De zomer van 1962, de laatste gevechten om Nederlands Nieuw-Guinea, in het oerwoud en aan de conferentietafel (2010)

met een opmerkelijke inleiding van drs. Hans Hillen, minister van Defensie.

7e druk, ISBN 978-90-8759-244-8

Voorburg, Uitgeverij U2pi, € 16,50

Bestellen: info@jouwboek.nl

Vanaf 1960 werden Nederlandse militairen overhaast, slecht voorbereid en met de verkeerde kleding naar Nieuw-Guinea gestuurd om Indonesische infiltranten op te sporen en mogelijke nieuwe infiltraties te voorkomen. Honderden Indonesische para’s verdwenen spoorloos in de jungle van Nieuw-Guinea. Door gebrek aan Amerikaanse steun werd Nederland gedwongen om Nieuw Guinea op te geven en werden de Papua’s in de steek gelaten, tot op de dag van vandaag.


Jan Pouwer Gender, ritual and social formation in West Papua, a configurational analysis comparing Kamoro and Asmat (2010)

ISBN nr. 978-90-6718-325-3

Leiden, KITLV Press, [Verhandelingen 258] xiii + 300 pag., € 34,90

Sample chapter: http://www.kitlv.nl/pdf_documents/asia-genderritual.pdf

This study compares the culture of the Kamoro (18,000 people) with that of their eastern neighbours, the Asmat (40,000). Part I looks at Kamoro society and culture through the window of its ritual cycle, framed by gender. Part II widens the view, offering in a comparative fashion a more detailed analysis of the socio-political and cosmo-mythological setting of the Kamoro and the Asmat rituals. This publication is of interest to scholars and students in Oceanic studies and those drawn to the comparative study of cultures.


Wouter Meijer 'Ze zijn gék geworden in Den Haag', Willem Oltmans en de kwestie Nieuw-Guinea (2009)

ISBN 978-90-6882-758-3

Leiden, KITLV Press, [Verhandelingen 266] xxiv + 808 pag., € 44,90

In de meeste historische overzichten over de kwestie Nieuw-Guinea is de bemoeienis van Willem Oltmans slechts kort belicht. Volgens Oltmans zelf heeft hij zich hiermee jaren intensief bezig gehouden. Wat was nu de precieze rol van Oltmans en hoe beoordeelden andere betrokkenen (direct) en historici (achteraf) dat. Willem Oltmans was een Nederlandse journalist en o.a. bevriend met Soekarno.


Henk Bartels, Engelen in het oerwoud (2009)

ISBN: 978-94-6089-102-1

Genre: roman

Uitgever: Boekscout te Soest, 152 pag., (€ 15,95)

Uitvoering/formaat: Paperback 12.5x20 cm

Via de internetsite www.boekscout.nl of bij de erkende boekhandel

Engelen in het oerwoud speelt zich af in Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. De journalist Ron Verpoort overleefde als enige een vliegtuigongeluk boven Papua. Hij lag gewond en bewusteloos in het bijna ondoordringbare oerwoud, waar hij werd gevonden door twee Papoeameisjes, die zich over hem ontfermden. Ze verpleegden en verzorgden hem en ze hielpen hem later uit het oerwoud te ontsnappen en de bewoonde wereld te bereiken. Tijdens hun moeilijke en gevaarlijke tochten door het oerwoud groeide er een bijzondere liefde tussen de journalist en de twee inlandse meisjes. Het werd een liefdevolle drie-eenheid.


Henk Bartels, Tamara (2009)

ISBN: 978-90-8834-867-9

Genre: roman

Uitgever: Boekscout te Soest, 136 pag., (€ 14,95)

Uitvoering/formaat: Paperback 12.5x20 cm

Via de internetsite www.boekscout.nl of bij de erkende boekhandel

Tamara werd geboren in de wildernis van Nieuw-Guinea en groeide op in een onherbergzaam gebied, waarin nog maar enkele blanken zich hadden gewaagd. Ze viel daar op door een kunst-zinnig talent. Een talent dat haar verder zou brengen dan de kampong waarin ze woonde en ook verder dan het mooie maar primitieve land waarin ze was geboren. De gekleurde vrouw verover-de een deel van de wereld met haar bijzondere gave. Maar ze veroverde meer in haar leven. Niet alleen het hart van een blanke man, maar ook dat van een blanke vrouw. En ze beminde beiden hartstochtelijk.


Wim de Backer Papoea; 1ste Belgische expeditie naar de Carstenszpiramide (2008)

ISBN 9789081342704

Sint Niklaas - België, eigen beheer, 144 pag., € 39,95 incl. verz.k. naar Nederland

Per email te bestellen : boekpapoea@yahoo.com

Dit verslag van de eerste, volledig Belgische, expeditie naar de Carstensztop start met een beknopt overzicht van de geschiedenis, flora fauna en een beschrijving van een deel van de bewoners. Daarna volgt het verslag van de expeditie en het verhaal eindigt met de verbijsterende, maar noodzakelijke terugkeer via het gebied van Freeport McMoRan. Het boek is voorzien van veel illustraties en foto’s.


Dirk Vlasblom, Papoea, een geschiedenis (2004)

ISBN 90 5330 399 5

Uitg. Mets & Schilt, 672 pag., (€ 35,00)

Op basis van veel archiefonderzoek en gesprekken met ooggetuigen geschreven geschiedenis van Papoea, door cultureel antropoloog Dirk Vlasblom (1952), voormalig correspondent voor NRC Handelsblad in Indonesië.


A.A. Lemmers (red.), Toppi’s in de Tropen  (2004)

ISBN 90 6707 584 I

Uitg. Inst. Voor Maritieme Historie/De Bataafsche Leeuw, (€ 22,50)

Herinneringen van een hydrograaf aan Ned. Nieuw-Guinea (1954-1960) naar een manuscript van ktz.b.d. H.N.B. Roels, (1932-1998). Rijk geïllustreerd met materiaal uit fotoalbums van Roels, met een bijdrage van schout-bij-nacht b.d. J.C. Kreffer.


Joop van den Berg, Regen over de Digoel  (2004)

ISBN 90 5429 185 0

Uitg. Conserve, 112 pag. (€ 15,00)

In een reeks korte verhalen kijkt schrijver Joop van den Berg terug op zijn tijd in Nieuw Guinea, waar hij 5 jaar woonde.


Aad Nuis, De balenkraai (herdruk)  (2004)

ISBN 90 5429 193 1

Uitg. Conserve, ca. 120 pag. (€ 15,00)

Kroniek over het einde van Nederlands Nieuw-Guinea. Dit boek heeft de reputatie van een intelligente, boeiende en amusante beschrijving van een groep Nederlanders in de penarie.


P. Watt, Het goud van Papua  (2004)

ISBN 90 6112 013 6

Karakter Uitgevers B.V., 400 pag. (€ 17,99)

Avonturenroman over Papua New Guinea.  


Joop Verstraten, Het gestolen huis; de stille oorlog tegen de Papoea's  (2004)

Het Gestolen Huis  - Joop Verstraten ISBN 90 74328 74 1
Soort: Met illustraties
Taal: Nederlands
Afmetingen: 14x200x125 mm
Gewicht: 203,00 gram
Inclusief: Inclusief kaart
Uitgever: IJzer Uitg.-Utrecht, 151 pag. (€ 15,75)

Korte samenvatting
Dit is het verhaal van een reis naar Nieuw Guinea, een van de laatste, exotische, nog nauwelijks door toeristen bezochte plekken ter wereld. Dat deze voormalige Nederlandse kolonie nog altijd een bijna geheel onbekend gebied is mag opmerkelijk heten want het is niet alleen een prachtig land met wonderschone stranden, onbekende valleien en ongerept oerwoud maar ook zijn de oorspronkelijke bewoners, de Papoea’s, uiterst hartelijke mensen die de schaarse buitenlandse bezoekers onbevangen en met open armen ontvangen. Maar tegelijkertijd voltrekt zich hier een drama waarvan de wereld geen weet heeft of geen weet van wil hebben.
Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door het land van de Papoea’s en plaatst wat hij daar zag in het perspectief van de recente geschiedenis maar ook van een sombere toekomst. Ruim 40 jaar van een corrupt en door militairen gedomineerd regiem betekende voor de Papoea’s gewelddadige repressie terwijl ondertussen hun bodemschatten worden geplunderd en hun land wordt overspoeld met migranten uit andere delen van de Indonesische archipel. Zij vormen inmiddels een gemarginaliseerde, geminachte en slinkende minderheid in eigen land. En blijkbaar zonder vrienden op het wereldtoneel want het zwijgen over hun lot is oorverdovend.


Susi Moeiman, Hein Steinhauer, Nederlands-Indonesisch Woordenboek  (2004)

ISBN 90 6718 227 3

KITLV-Leiden:, xxvii + 1125 pag. (€ 49,40)

Dit uitgebreide woordenboek is gebaseerd op modern Nederlands en met Bahasa Indonesia als doeltaal.

Tezamen met het Indonesisch-Nederlands Woordenboek van A. Teeuw (KITLV Uitg., 4e druk, 1996) onmisbaar voor ieder, die zich met modern standaard-Indonesisch bezig houdt.


Ruud Nagel, Vleugels  (2005)

ISBN 90 77764 10 0

Bureau Kirja – Noord- Scharwoude, 126 pag. (€ 13,95)

Roman. Haya Petiet, een veertiger, besluit om naar het land van zijn ouders te reizen. Hij begint als een rondhangend toerist en eindigt als pion tussen de naar zelfstandigheid koersende Papoea’s en het Indonesisch bewind.


Jan Sneep, Einde van het stenen tijdperk, bestuursambtenaar in het witte hart van Nieuw-Guinea (2005)

Einde van het stenen tijdperk - Jan SneepISBN 90 5170 927 7
Soort: Paperback met illustraties (2009)
Taal: Nederlands
Afmetingen: 240x241x165 mm
Gewicht: 366,00 gram
Product breedte: 166 mm
Product hoogte: 10 mm
Product lengte: 236 mm

Rozenberg Publicers - Amsterdam, 180 pag. (€ 19,50, )

Korte samenvatting
Jonge bestuursambtenaren maakten maandenlang verkenningstochten naar een van de laatste nog nooit door blanken betreden delen van het onherbergzame centrale bergland, het Sterrengebergte in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea. Sneep beschrijft de eerste tochten van zijn collega en vriend Hermans, die een vliegveldje aanlegde en een pioniersbivak bouwde, het begin van de eenvoudige bestuurspost Sibil. Van daaruit trokken zij verder het bergland in en maakten kennis met bewoners in afgelegen valleien die eerst wat schuchter, maar al snel heel nieuwsgierig, vriendelijk en gastvrij de witte mensen in hun dorpen ontvingen. De dragers deden 's avonds aan het kampvuur verslag van hun ervaringen van die dag, wat vaak tot hilarische taferelen leidde. Sneep heeft vervolgens een belangrijk aandeel in de voorbereiding van de laatste grote wetenschappelijke expeditie van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) naar het Sterrengebergte en neemt daar namens het Bestuur gedurende zes maanden ook aan deel. Hij beschrijft zijn ervaringen en de vele problemen waarmee de expeditie te kampen had. Aansluitend vergezelde Sneep de Frans-Nederlandse filmexpeditie van de cineast Pierre Dominique Gaisseau die in zeven maanden van Zuid- naar Noordkust trok, door goeddeels onbestuurd gebied. Behalve tot dan toe onbekende bergbewoners ontdekten zij ook een Nederlandse pater die zich met zijn Papua geliefde in het geisoleerde oerbos had teruggetrokken.


Theodor Rathgeber (red.) Economic, social and cultural rights in West- Papua; a study on social reality and political perspectives  (2005)

ISBN 3-932735-98-6

Foedus-verlag-Germany  224 pag. (€ 10,00 + verzendkosten, west-papua-netzwerk@vemission.org)   

Met bijdragen van Theodor Rathgeber, Willy Mandowen, Siegfried Zöllner, Hermien Rumbrar, Agus

Sumule en Theo van den Broek.


Sabine Kuegler, Dochter van de jungle; een meisje uit de steentijd(2005)

Dochter van de jungle - een meisje uit de steentijd

ISBN 90 5831 356 5

Uitgeverij Sirene – Amsterdam, 255 pag. (€  18,95)

In tegenstelling tot wat op de Cover staat, speelt het verhaal zich niet af in Papoea Nieuw-Guinea, maar in Irian Jaya, het huidige West Papoea.

De 5-jarige Sabine verhuist met ouders, zus en broertje naar de Fayu’s, waar de jungle voor haar één grote speeltuin is. Als zij op 17-jarige leeftijd teruggaat naar Europa om haar schooldiploma te halen blijkt, dat zij nog heel wat bij moet leren. Al was het maar om boodschappen te doen, de straat over te steken. De vraag blijft; “Wie ben ik eigenlijk, een Fayu of Europees.
Het is een ontroerende beschrijving van de meisjesjaren van Kuegler met haar ouders, een taalkundige en een missionaris, haar jongere broertje Christiaan en haar oudere zusje Judith op een kleine oerwoudbasis in West-Papoea, het voormalige Nederlandse Nieuw-Guinea. De Kueglers woonden hier als enige blanken op de rand van een klein dorp van de nog niet zo lang geleden ontdekte Fayu-stam. Deze stam werd gevreesd vanwege zijn wreedheid en kannibalisme. Kuegler vertelt dat het een stam was die nog in het stenen tijdperk leefde en ooit zou leren te houden in plaats van te haten, te vergeven in plaats van te doden. Bij de Fayu werd elk misdrijf met de dood bestraft. "Bij deze stam, die een deel van mij werd en ik een deel van hem, veranderde mijn leven", schrijft ze. "Ik was geen Duitse meer, niet meer het blanke meisje uit Europa. Ik werd een inboorlinge, een Fayu-meisje van de stam der Lyarike." Sabine was vijf jaar toen ze bij de Fayu kwam wonen. Ze leerde jagen, klimmen en zwemmen in de snelstromende rivier.Samen met de Fayu-kinderen at zij geroosterde insecten en vleermuisvleugeltjes en schoot zij met pijlen op giftige spinnen.


Griselda Molemans, Met vlag en rimpel; erfgenamen van Indië(2005)

Met vlag en rimpel - erfgenamen van Indië

Aantal pagina´s : 143
Verschijningsvorm : Paperback
ISBN 90 215 4336 2

(Teleac) Uitg. Kosmos – Utrecht, 143 pag. (€ 16,95)

Repatrianten uit Indië, Papoea en de Molukken vertellen de verhalen van verschillende generaties. Hoe ervaren zij hun eigen cultuur en identiteit in Nederland en is er nog een band met het voormalige moederland?
In de jaren vijftig en zestig is een grote groep repatrianten, bestaande uit Indo-Europeanen, Molukkers en Papoea’s naar Nederland gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen mensen die erfgenamen van Indië genoemd kunnen worden. In Met vlag en rimpel, Ergenamen van Indië worden de verhalen verteld van verschillende generaties. Hoe ervaren zij hun Indische, Molukse of Papoea verleden, cultuur en identiteit in Nederland? In hoeverre wordt hun Nederlander-zijn nog beïnvloed door hun eigen verleden of dat van hun ouders of grootouders? Is er nog een band met het voormalige moederland? Aan het woord komen onder meer Marion Bloem, Sylvia Pessireron, Viktor Kaisiëpo en Ernst Jansz.


P.J. Drooglever, Een Daad van Vrije Keuze; De Papoea’s van westelijk Nieuw-Guinea en de grenzen van het zelfbeschikkingsrecht (2005)

Een Daad van Vrije Keuze - De Papoea's van westelijk Nieuw-Guinea en de grenzen van het zelfbeschikkingsrecht

ISBN 9085061784

Uitg. Boom – Amsterdam, . 807 pag. (€ 45,--)

Dit is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, zegt Drooglever. Zijn studie is niet bedoeld om te voldoen aan de wens van de Papoea’s de geschiedenis 'recht te zetten'....
In deze studie laat de schrijver zien hoe het Nieuw-Guineaconflict ontstond, zich ontwikkelde en werd opgelost. Dat gebeurt aan de hand van interviews en breed archiefonderzoek in binnen- en buitenland. Deze studie vormt de weerslag van een onderzoek dat het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis verrichtte in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vier jaar heeft de historicus P.J. Drooglever gestudeerd op de Daad van Vrije Keuze, waarmee de Papoea’s in 1969 instemden met de inlijving van het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea bij Indonesië. Zijn dinsdag verschenen onderzoek bevestigt wat we eigenlijk wel wisten: de Papoea’s hadden destijds helemaal geen vrije keuze. Indonesië had de zaak gemanipuleerd.

 


Kees Lagerberg, Schuldig zwijgen; De Papua in zijn bestaan bedreigd((2005)

Schuldig zwijgen - De Papua in zijn bestaan bedreigd

ISBN 90 74328 92 X,
Uitg. IJzer – Utrecht, 301 pag., (€ 29,95)

"Schuldig zwijgen"laat op basis van niet eerder vrijgegeven archiefmateriaal, vraaggesprekken met nauw betrokkenen en recente studies op een onthullende wijze zien wat zich in de bewogen jaren rond 1962 heeft afgespeeld in Papoea en wat de rol van de belangrijkste actoren hierin is geweest. Het is tegelijk een hartstochtelijke oproep om dit zwijgen te doorbreken en de Papoea's te steunen in hun strijd om erkenning van een rechtmatige plaats onder de zon.

Nederlands Nieuw-Guinea (het tegenwoordige Papua) werd formeel in 1963 overgedragen aan de republiek Indonesië. Er ging een periode van toenemende militaire en diplomatieke spanningen tussen Indonesië en Nederland aan vooraf. De Verenigde Staten dwongen in 1962 met de Overeenkomst van New York een akkoord tussen beide landen af, waarin de nauwst betrokkenen, de Papua's, niet of nauwelijks waren gekend. Het doek was gevallen. De spanning was geweken en een tijdperk was afgesloten. Nederland voelde zich bevrijd van een zware last. De relatie met Indonesië herstelde zich daarna snel. Regering, parlement en het overgrote deel van de vaderlandse media deden hun best om de kwestie, die jarenlang het binnenlands politieke toneel had beheerst, voorgoed naar de achtergrond te dringen. Dit schuldig zwijgen duurde voort tijdens en na de zogenaamde Act of Free Choice die de Papua's in 1969 kregen voorgeschoteld. Deze volksstemming, gehouden onder supervisie van de Verenigde Naties, kon de toets van het volkenrecht niet doorstaan, maar werd internationaal snel gelegitimeerd. Ook door Nederland. Daarna werd het vrijwel stil rond Papua. Geheel ten onrechte. De Papua's werden hardhandig onderworpen aan de Nieuwe Orde. Het is de verdienste van Kees Lagerberg dat hij jarenlang systematisch, consistent en strijdbaar de wijze waarop Nederland afstand heeft gedaan van zijn laatste bastion in de Oost, heeft bekritiseerd zonder in (neo)koloniale ressentimenten en reflexen te vervallen. In de voorliggende publicatie 'Schuldig zwijgen' laat hij op basis van niet eerder vrijgegeven archiefmateriaal, vraaggesprekken met nauw betrokkenen en recente studies op een onthullende wijze zien wat zich in die bewogen jaren in en rond Papua heeft afgespeeld en wat de rol van de belangrijkste actoren hierin is geweest. Toch wil dit boek meer zijn dan de zoveelste studie over de kwestie Nieuw-Guinea. Het accent ligt vooral op de donkere periode die volgde op de machtsoverdracht. Dat maakt deze studie uniek en instrumenteel. Het is een gefundeerde aanklacht tegen het schuldig zwijgen maar tegelijk een hartstochtelijke oproep om dit zwijgen te doorbreken en de Papua's te steunen in hun strijd om erkenning van een rechtmatige plaats onder de zon.


Duco Hellema, De Karel Doorman naar Nieuw-Guinea; Nederlands machtsvertoon in de Oost (2005)

De Karel Doorman naar Nieuw-Guinea - Nederlands machtsvertoon in de Oost

ISBN 90 8506 182 2
Uitg. Boom – Amsterdam,  220 pag. (€ 19,50)

Op 30 mei 1960 verliet het enige Nederlandse vliegdekschip, de Karel Doorman, met enkele andere oorlogsschepen de haven van Rotterdam, om een wereldreis te maken van meer dan een halfjaar. Het doel was letterlijk vlagvertoon: door in Nederlands Nieuw-Guinea de vaderlandse driekleur te laten zien, hoopte men druk uit te oefenen op de Indonesische regering van Soekarno, die de laatste Nederlandse bezittingen in 'de Oost' wilde inlijven. Met het uitzenden van de Karel Doorman probeerde de Nederlandse regering de wereld duidelijk te maken dat zij niet zou toegeven aan de steeds zwaardere Indonesische diplomatieke en militaire druk.
De missie liep uit op een fiasco. De Karel Doorman werd onderweg naar Azië in een aantal havens geweigerd en dreef een tijdlang zelfs stuurloos rond met motorpech. Diplomatiek noch militair werd het beoogde doel bereikt. Aan de hand van deze kleurrijke tocht schrijft de auteur een korte geschiedenis van de Nieuw-Guinea-kwestie, die in die tijd zoveel beroering gaf.

 


Jan Peter Verhave en Henk W.A. Voorhoeve (red.), De Dienst van Gezondheidszorg in Papoea 1950-2000  (2005) ISBN-10: 9080471887, ISBN-13: 9789080471887

Wageningen: Werkgroep Geschiedenis Tropische Geneeskunde. 172 pag. (€ 17,50)

Vanaf 1950 lag het accent op de bestrijding van veel voorkomende volksziekten in Papoea. De diverse auteurs zien terug op hun persoonlijke belevenissen met de Papoea’s en de ziekten waaraan de bevolking leed. Ook de opleiding van Papoea’s en de onderlinge samenwerking in preventieve en curatieve zorg heeft velen geboeid. Daarmee is dit boek een bijdrage aan de geschiedenis van de medische ontwikkelingen in Zuid-Oost Azië.


H.A. Lorentz, (herdruk 1913), Zwarte mensen, witte bergen (2005)

Zwarte mensen, witte bergen

ISBN 90 450 05085
Amsterdam: Atlas. 271 pag. (€ 22,50)

Een intrigerend verslag van de 2e Zuid Nieuw-Guinea-expeditie naar de eeuwige sneeuw van Nieuw Guinea. Ondanks het feit, dat deze uitgave bijna 100 jaar geleden geschreven werd, doet de verslaglegging geenszins “oudbollig” aan en is dit boek (overigens in de huidige spelling omgezet) absoluut de moeite waard om te (her)lezen.
Op 21 mei 1910 wordt in Artis in Amsterdam een feestbanket gehouden ter viering van het slagen van de tweede Zuid Nieuw-Guinea-expeditie, geleid door H.A. Lorentz. Hij, J.W. van Nouhuys en enkele Dajak-dragers waren de eersten die voet zetten op de eeuwige sneeuw van Nieuw-Guinea. Drie jaar later publiceerde Lorentz een verslag van deze expeditie. ‘Zwarte mensen - witte bergen’. Achter deze wat merkwaardige titel gaat een uitzonderlijk verhaal schuil: op sobere en spannende wijze vertelt Lorentz over de moeilijkheden die hij en zijn reisgenoten moesten overwinnen en hij geeft een indringende schets van de sfeer in het oerbos en het hooggebergte. Opmerkelijk is Lorentz’ persoonlijke benadering van de Dajaks, de dragers, kwartiermakers en kanobouwers van de expeditie. Ze verschijnen in het verhaal als individuen, en achter in het boek worden ze allen met hun volledige naam genoemd. Dit alles maakt ‘Zwarte mensen - witte bergen’ uniek binnen de reisliteratuur uit die tijd. Reden genoeg om dit intrigerende boek een kleine eeuw later opnieuw uit te geven. Tijs Goldschmidt schreef een enthousiasmerende voorwoord, en Anne S. Troelstra verzorgde de historische inleiding.


Marga Claus, De vader van Serafyn;(2006)

De vader van Serafyn

ISBN 9055156353
Amsterdam: Van Gennep. 320 pag., (€ 17,90)

Eerder [2003] uitgegeven in het Fries met als titel ‘De heit fan Serafyn’, ISBN 90-70098-88-1)

Het verhaal gaat over een jonge Franciscaan, die een groot deel van zijn leven doorbracht bij de Ekari’s op Nieuw Guinea en geeft een indringend tijdsbeeld waarin de moeilijkheden van het missieleven en het tragisch lot van de Papoea’s elkaar raken.
Documentair/historische roman van de Friese schrijfster (1955), die oorspronkelijk (in 2003*) in het Fries verscheen, en gebaseerd is op het verhaal van een Friese missiepater in Nieuw-Guinea. ‘De vader van Serafijn’ gaat over het leven van de Friese Franciscaan Gerhard. Deze leeft tussen 1962 en 1982 als missiepater in Nieuw-Guinea en bericht in een dagboekachtige ik-vorm over zijn belevenissen met de Papoea’s, en over de vondeling Serafijn die hij beschouwt als zijn eigen dochter. Het verslag wordt afgewisseld met brieven naar huis, en met teksten van dezelfde Gerhard anno 1996, waarin de bloedige politieke geschiedenis en de verhouding tot Indonesië duidelijk worden. De vorm, de erg gedetailleerde verhalen, de breedvoerige schrijfstijl en het gedateerde missieverleden zullen het boek voor sommige lezers wat minder aantrekkelijk maken. Daartegenover staat dat het goed gedocumenteerd is en een mooi beeld geeft van het dagelijks leven en de historie van de Papoea’s. Met kaartje, woordenlijst, chronologie, bibliografie en annotaties. Voor liefhebbers van faction en geïnteresseerden in het koloniale verleden van Nederland.


Kiki van Bilsen, Peter Tetteroo (red.), Dagboek op toiletpapier; een leven bij de Papoea’s (2006)

Dagboek op toiletpapier - een leven bij de Papoea's

ISBN 905911-154-0
Soesterberg, Aspekt. 311 pag., (€ 24,95)

Een unieke levensbeschrijving van Pater Tom Tetteroo, 94 jaar, op 22 maart 1936 tot priester gewijd en 55 jaar als missionaris werkzaam geweest rond de Wisselmeren in Nieuw-Guinea/Papua.
'Ik kon een soort pad ontdekken. Na een paar uur lopen zag ik vanaf een heuvel een dorp. In het midden zat een groep mannen. Zo snel als ik kon rende ik de heuvel af, met maaiende armen. Alle mannen sloegen op de vlucht, behalve twee van hen die als aan de grond genageld zaten. Ik ging direct naast hen zitten en bleef maar praten, om aan te geven dat ik met geode bedoelingen kwam, want iemand die op de grond zit, is weerloos. Ik gaf hen ieder een spiegeltje. Zij hadden nooit een gekleed persoon gezien. Het lukte mij om vriendschap te sluiten. Die twee gingen daarna de andere mannen roepen. Vrouwen en kinderen kwamen pas later te voorschijn. Ik kon verblijven in het huis van een van de 'notabelen'. Na een paar dagen gaf hij mij de schedel van zijn vader - als ik hem goed begrepen heb - om te gebruiken als hoofdkussen. Men gaf mij te eten. Ik voelde mij daar geaccepteerd.' Van 1937 tot 1992 was de franciscaan Tom Tetteroo missionaris bij de Papoea’s. Hij schreef zijn memories, en werd geïnterviewd door zijn neef Peter Tetteroo, journalist bij de KRO. Daarnaast ging zijn achternicht Kiki van Bilsen terug naar de Papoea's om te kijken hoe de personage van de pater verder leeft na zijn vertrek. Tom Tetteroo is 94 en woont in een kloosterbejaardenoord in Warmond. Adembenemend relaas van een jonge pater die in het diepe dook. Onvoorstelbaar dat iemand dit allemaal in mensenleven kan meemaken. Pater Tetteroo beschrijft gebeurtenissen die beurtelings schokkend en hilarisch zijn, diep dramatische momenten afgewisseld met gekoesterde lichtpuntjes, steeds benaderd vanuit de onverwoestbaar optimistische visie dat het leven uiteindelijk altijd weer iets te bieden heeft. Bijna altijd.


Hans van de Wal, Een aanvechtbare en onzekere situatie, De Nederlands Hervormde Kerk en Nieuw-Guinea 1949-1962; (2006)

Een aanvechtbare en onzekere situatie

Afmetingen 30x240x160 mm
Gewicht 700,00 gram
ISBN 90-6550-905-4
Hilversum, Uitgeverij Verloren. 384 pag. (€ 29,00)

Online bestellen

In 1956 riep de synode van de Ned. Hervormde Kerk op tot bezinning over de 'aanvechtbare en onzekere situatie’. Dit geluid sloeg in als een bom, te meer daar de hervormde zending al sinds 1855 in Nieuw-Guinea werkte, 'Een dolksteek in de rug van de regering' en 'onvaderlandslievend' waren enkele van de toen geuite kwalificaties. In dit boek analyseert de schrijver de achtergronden en intenties van ’de Oproep’ en de rol van de hervormde zending.

 

 


Henk Eekhof e.a., Kampong Hospik, Van het Stroesezand naar het Kaimanese strand; (2006)

Uitg. St. Kampong Hospik, Noteboom 31, 4101 WS Culemborg, tel. 0345-515908. I-VIII plus 136 pag.

(€ 35,00 plus € 4,00 verz.k.)

In dit fraaie boek, de met veel humor geschreven belevenissen van een “Hospitaal-te-Velde” aan de zuidkust van toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea, rijk geïllustreerd. Herinneringsverhalen van het 1e Peloton Verzamelcompagnie van het 11e Geneeskundige bataljon over zijn militaire missie in de nadagen van de Nieuw-Guineakwestie.


Don Richardson, Heersers van de Aarde, (2006)

Heersers van de Aarde

ISBN 90 6318 270 8

Hoenderloo, Novapres 409 pag. (€ 16,90)

Online bestellen

Na een moeilijke jeugd in een slecht functionerend gezin veranderd de Australische Stanley Dale in een zelfbewuste jonge man. Na bij de commando’s te hebben gediend in Nieuw-Guinea keert hij daar naar terug als zendeling bij o.a. de Yali’s. Het werk dat hij daar verricht wordt hem uiteindelijk noodlottig; hij wordt vermoord.
Zelfs hun meest strikte gehoorzaamheid en hun diepste smart hadden hun goden niet tevredengesteld. 'Deze mannen leggen hun leven af opdat anderen niet hoeven te sterven. Ik kan het niet langer ontkennen: deze nieuwe manier is beter. Kom, laten we in Jezus Christus geloven. Ik zie nu in dat Hij onze hele wereld kan veranderen.' In de afgelegen Snow Mountains van Irian Jaya leefden de Yali - kannibalen die zichzelf 'heersers van de aarde' noemden. Tegelijkertijd leefden ze in doodsangst en gebondenheid, en dienden ze vrouwenhatende, kinderen verachtende goden. Buigend voor de kembugeesten, waren de Yalimannen gehoorzaam tot het uiterste en brachten ze zelfs kinderen ter dood. Toen zendeling Stan Dale zich waagde in het domein van deze stam, die nog in het stenen tijdperk leefde, sloeg hij een koers in die voor hem, zijn vrouw en zijn metgezellen, al snel zou resulteren in een bloedige strijd met de complexe religie van de Yali. Een strijd op leven en dood. Hij kon niet weten welke ijzingwekkende gevaren hem te wachten stonden, of welke prijs er betaald moest worden voordat de Yali uiteindelijk de liefde van hun verlosser zouden leren kennen.


Henk Blom ofm, Mijn verhaal, (2006)

Eigen beheer; Henk Blom ofm, Deken Roesstr. 13, 3581 RX Utrecht, tel. 030-2324087.

171 pag. (€ 30,00 + verz.kosten.)

Een rijk geïllustreerd boekwerk over 43 jaar bouwen van kerken, pastorieën,  hangbruggen e.d.in Papua en de problemen die dit met zich meebrengt. Illustratief is wat Broeder Henk zei tegen een geestelijke in de Kamuvallei: “Pastoor, bij gebrek aan een hoogwerker heb ik zaterdag 200 man nodig die kunnen helpen”.


Vibeke Roeper en Diederick Wildeman, Het journaal van Abel Tasman 1642-1643.(2006)

Het journaal van Abel Tasman 1642-1643

Afmetingen 27x238x175 mm
Gewicht 833,00 gram
Inclusief kaart
ISBN 90 400 8205 7

Zwolle, Waanders, (Den Haag, Nat. Archief) 208 pag. (€ 17,95)

Online bestellen

Op 14 augustus 1642 vertrokken twee schepen, de Zeehaan en de Heemskerk, onder bevel van commandeur Abel Tasman uit Batavia, de hoofdzetel van de VOC in Azië om het geheimzinnige Zuidland te ontdekken. Op de terugweg verkende hij de Noordkust van Nieuw-Guinea en bracht deze in kaart. Hierbij had men ook contact met Papoea’s; "Dit volk was geheel naakt, hun lichaam heel zwart, het haar kroezend als bij de kaffers, maar niet zo wollig en hun neuzen zijn niet zo plat. Sommigen hadden witte ringen van (zo leek het) been om de armen, sommige waren in het gezicht met kalk bestreken en hadden op het voorhoofd een stuk boombast van drie vingers breed."


Herman T. Verstappen, Zwerftocht door een wereld in beweging. (2006)

Zwerftocht door een wereld in bewegingISBN 90 232 4229 7

Assen, Van Gorcum, 164 pag. (€ 19,50)

Dit boek bevat de verslagen van een aantal expedities naar vaak nog steeds onbekende gebieden van de fysisch geograaf Herman Verstappen, waaronder drie expedities naar Nieuw-Guinea, inclusief de beroemde expeditie naar de Julianatop in 1959. Beschrijvingen van de prachtige natuur en de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking worden afgewisseld met bespiegelingen over de voortdurende veranderingen in de wereld, waarbij vaak mensen in de knel komen.

In tijden van google en globalisering lijkt de hele wereld aan onze voeten te liggen. Toch is een deel van de gebieden die in dit boek beschreven worden, ook nu nog nauwelijks door mensen bezocht. Wie bovendien bedenkt dat de expedities naar deze gebieden grotendeels plaatsvonden halverwege de twintigste eeuw, kan alleen maar onder de indruk raken van de avonturen en ontdekkingen die in dit boek worden beschreven. 'Zwerftocht door een wereld in beweging' bevat de verslagen van een aantal expedities die fysisch geograaf Herman Verstappen in de loop der jaren ondernam, waaronder de beroemde expeditie naar de Julianatop in 1959. Beschrijvingen van de prachtige natuur en de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking worden afgewisseld met bespiegelingen over de voortdurende veranderingen in de wereld, waarbij vaak mensen in de knel komen en de natuur verarmt. In een levendige en betrokken stijl doet Verstappen verslag van zijn belevenissen en indrukken tijdens zijn vele verre reizen en geeft hij een toekomstvisie over de globaliserende wereld van nu, waarbij de betekenis van een multiculturele maatschappij en van duurzaam gebruik van het natuurlijk milieu centraal staan. 'Zwerftocht door een wereld in beweging' is daarmee een aanrader voor iedereen die werkelijk begaan is met de wereld om ons heen.

Prof.dr. Herman Th. Verstappen werkte na zijn studie fysische geografie geruime tijd in Indonesië, voor de topografische dienst en als docent aan de Gadjah Mada Universiteit in Yogyakarta en het ITB in Bandung. Later hield hij zich als hoogleraar voor het ITC bezig met het onderzoek naar natuurlijke hulpbronnen en over natuurrampenbestrijding. Hij is oud-president van de Internationale Geografische Unie (IGU) en coördineerde vele jaren het onderzoek naar natuurrampenbestrijding voor de International Council for Science (ICSU).


Sabine Kuegler, Terug naar de jungle; (2007)

Terug naar de jungle

ISBN 978 90 5831 442 0

Amsterdam, Sirene, 239 pag. (€19,95)

Een groot deel van haar jeugd leefde Sabine tussen de Fayu in Irian Jaya. Na haar verblijf in Europa keert zij naar 15 jaar terug. Het paradijs van haar kindertijd blijkt niet meer te bestaan. Het wordt bedreigd door de oprukkende westerse beschaving en zij realiseert zich de repressie van het Indonesische bewind en maakt de keuze voor het land en de mensen van haar jeugd.
Sinds Sabine Kuegler de jungle van West-Papoea moest verlaten, heeft ze last van heimwee, een brandend verlangen naar het paradijs van haar kindertijd. Nu keert ze op 32-jarige leeftijd terug, om voor zichzelf een antwoord te vinden op de vraag: Waar hoor ik thuis? Wie ben ik eigenlijk, Fayu of Europeaan? Het is vijftien jaar geleden dat ze de 'dochter van de jungle' was en bij de Fayu leefde, een vergeten kannibalenstam in West-Papoea. Hier was zij gelukkig, ze voelde en handelde als een inboorling tot ze door haar ouders naar een internaat in Zwitserland werd gestuurd. Nu keert ze terug naar deze magische plek uit haar jeugd. Maar het paradijs bestaat niet meer. Wat het kind niet wist, beleeft de volwassen vrouw met volle bewustzijn, een pijnlijke ervaring. De natuurlijke harmonie is verstoord en het geïsoleerde bestaan van de Fayu wordt bedreigd. Het beschavingsproces is niet te stoppen, machtige ondernemingen profiteren van de natuurlijke bron¬nen van het oerwoud, en elke vorm van weerstand door de onafhankelijkheidsbeweging wordt door de regering van Indonesië met geweld onderdrukt. Het wordt Sabine Kuegler duidelijk dat de idylle van toen er niet meer is en ze vraagt zich af of zij, de vreemdeling, de Europeaan, een kant moet kiezen in dit conflict...

Recensie van het boek


Adrian Verbree, Papua, 50 jaar later;(2008).

Papua, 50 jaar later

ISBN 978-90-73004-12-2

De Verre Naasten, Zwolle www.deverrenaasten.nl, info@dvnweb.nl , 296 pag., € 18,50

Dit boeiende reisverslag over 50 jaar Gereformeerd Vrijgemaakte Zending is meer dan een resultatenrekening. Het is ook een uitermate interessant en goed geschreven verslag van de tegenstellingen die zich voordoen in het zich snel ontwikkelend Papua.
"Niet helemaal onbereisd, heb ik toch mijn ogen uitgekeken in dit fascinerende land. Hier zijn de laatste glimpen waar te nemen van de mens in het stenen tijdperk, hier holt men zijn prauw nog uit met een stenen bijl, maar gaat ook in het hart van de jungle opeens mijn mobiel over en meldt zich een preekvoorzienster uit Zwolle. Hier jaagt men met pijl en boog op de paradijsvogel en leren straatkinderen werken met Windows. Hier grenzen 's werelds hoogste bergen tussen Andes en Himalaya aan moerassen zonder eind, hier stroomt het moddergrijze water van de machtige Mamberano naar de kristalheldere wonderwereld van het Pacifisch koraal.Maar hoe fascinerend dit allemaal ook is, de titel van het boek voert terug naar de reden waarom ik opnieuw door De Verre Naasten op reis werd gestuurd: Papua, vijftig jaar later. Hoe staat het er voor met de GGRI, onze zusterkerk? Hoe leven de mensen in 'ons' zendingsgebied, wat is nog als vroeger, wat is er veranderd, wat houdt de mensen bezig, hoe keken en kijken ze naar ons? Gewoon rondkijken.Wie nog leeft met een geromantiseerd beeld van de kerk op Papua zal door dit boek meer dan eens worden geschokt. Ik realiseer me dat dit boek op allelei punten meer vragen oproept dan dat het beantwoordt. Maar misschien ligt juist daarin, naast de dankbaarheid jegens God en het diepe respect voor de inzet van zo velen, Papua's en Nederlanders, ook een functie voor dit boek.

Recensie in pdf


Corien Oranje, Sagorups en zoute drop, de overleven-in-de-junglecursus;(2008).

Sagorups en zoute drop, de overleven-in-de-junglecursus

ISBN 978-90-8543089-6

Uitg. Columbus-Jongbloed, Heerenveen, 120 pag., € 8,95

online bestellen

Jesse vindt het helemaal niet leuk om te verhuizen naar Boma, een dorpje in het binnenland van Papoea. Maar zijn vader gaat er werken, en dus moet hij wel mee. Gelukkig wordt hij goed opgevangen door Rafaël, die er al jaren woont, en die samen met zijn Papoeavrienden een jungleclub heeft opgericht. Jesse mag ook lid worden. Maar niet meteen, natuurlijk. Hij moet eerst een overleven-in-de-jungle cursus volgen. En allerlei moeilijke opdrachten uitvoeren om te bewijzen dat hij moed heeft … De overleven-in-de-jungle cursus: een spannend, stoer en grappig boek, dat kinderen zelf laat beleven hoe het is om in het oerwoud van Papoea te wonen. Zal Jesse overleven in de jungle? Lees dat maar in dit leuke boek; voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar.

 


Roosje Cappetti-van den Beld Herinneringen aan Nieuw Guinea 1952-1961;(2008).

Herinneringen aan Nieuw Guinea 1952-1961

Geïllustreerd: Ja
Uitvoering/formaat: Paperback 12,5 cm x 20 cm
Aantal pagina's: 152
ISBN 978-90-8834-373-5

Uitg. Boekscout.nl, Soest, 152 pag., € 14,95

"In de periode 1952-1961 hebben wij in diverse plaatsen in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea gewoond. Mijn man, Frans Cappetti, was daar bestuursambtenaar en dus heel veel op tournee. Dan bleef ik met ons zoontje Philip achter. Dit boek geeft een beeld van hoe wij daar als (blank) gezinnetje tussen de papoea’s woonden. In alle eenvoud, primitiviteit en schoonheid. Een terugblik op een vergeten periode."

 

 


Fred Lardenoye en Rein Bijkerk (red.) Veteranen met een missie.;(2008).

Veteranen met een missie

ISBN 978-90-809740-5-0

UQV Uitgeverij, Nijmegen, 121 pag., € 12,50

Een boek over humanitaire initiatieven door oud-militairen in voormalige uitzendgebieden, w.o. verrassend veel in voormalig Ned. Nieuw-Guinea. Het waarom staat vermeld in de uitkomsten van het verkennend onderzoek, geïnitieerd door het NCDO en de SVi (Stichting Veteraneninstituut). Het boek bevat vooral veel interviews maar ook praktische tips en nuttige adressen.
Steeds meer veteranen starten humanitaire initiatieven in landen waarnaar zij als militair uitgezonden zijn geweest. Van het steunen van een weeshuis in Indonesië of Libanon tot het bouwen van complete bruggen in Afrika. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat in opdracht van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en het Veteraneninstituut (Vi) is uitgevoerd.

 

 


Leontine E. Visser en Amapon Jos Marey, BAKTI PAMONG PRAJA PAPUA; di era transisi kekuasan Belanda ke Indonesia.;(2008).

BAKTI PAMONG PRAJA PAPUA; di era transisi kekuasan Belanda ke Indonesia

ISBN 978 979 709 385 3

Jakarta, Kompas, xx + 452 pag., Prijs € 25,00 incl. verzendkosten binnen Nederland.

Een unieke serie verhalen over 17 Papua-bestuurders (tuan bestir), opgeleid in de laat ‘50-er jaren en vaak werkend in afgelegen gebieden en hun contacten met de bevolking tijdens tournees. Ook aan bod komen de woelige jaren ’60, de korte UNTEA-periode, de manipulatie bij de Act of Free Choice en de integratie binnen de Indonesische eenheidsstaat. Velen van hen bleven tot aan hun pensionering in de ’90-er jaren in dienst van het Indonesisch bestuur.

Bestellen bij: Kompas uitgeverij in Jakarta

 

 

 


Jacques H. Teeuwen Het Geheim van Nabelan Kabelan ;(2009).

Het Geheim van Nabelan Kabelan

Categorie: Biografieën
Geïllustreerd: Ja
Uitvoering/formaat: Paperback 12,5 cm x 20 cm
Aantal pagina's: 108
ISBN 978-90-8834-566-1

Soest, Boekscout, 108 pag., € 14,95

Verhalen van de auteur over zijn verblijf als zendeling op Nieuw- Guinea. Na een opleiding te hebben gevolgd op een Bijbelschool en het Wycliff Intitute voor bijbelvertalers in Engeland besluit de schrijver om, met zijn gezin, te vertrekken naar de Swartvallei in Nieuw-Guinea om daar als zendeling het evangelie te gaan verkondigen onder de Dani’s.

Bestellen bij: Boekscout

 


Renato van Bloemenhuis Maturbongs De Regenmakers En Andere Korte Verhalen Uit Nieuw-Guinea ;(2004).

De Regenmakers - Renato van Bloemenhuis Maturbongs

Uitgever: Hollandia
144 pagina's
november 2004
Soort: Met illustraties
Taal: Nederlands
Aantal delen: 40
Afmetingen: 15x207x136 mm
Gewicht: 205,00 gram
Inclusief: Inclusief kaart
ISBN 90 64 104 093

Bol.com

Samenvatting
Het Nederlandse verleden in ‘de Oost’ leverde tal van vertellingen op die tot ons cultuurgoed zijn gaan behoren wie kent niet Oeroeg en Max Havelaar? Plaats van handeling was meestal Java. Over Papua-Selatan, dat we vroeger kenden als Nederlands Zuid-Nieuw-Guinea, werd maar weinig geschreven. Samen met zijn vader, Felix Maturbongs, die hoofdbestuursassistent was op het eiland, trok de jonge Renato van Bloemenhuis Maturbongs van dorp naar dorp. Later beschreef hij zijn herinneringen en de indrukken die hij opdeed tijdens zijn jeugd in het land van de Papoea’s.
Het reizen in Zuid-Nieuw-Guinea vindt doorgaans plaats met de meest primitieve vervoermiddelen. Gerieflijk is dat niet, maar één voordeel heeft het in elk geval: men loopt een goede kans op het beleven van avonturen, vooral wanneer de tochten voeren door nog zo goed als onbekende streken. De mensen en de dingen doen ons vreemd aan en elke zintuiglijke gewaarwording is een verrassing, of het nu gaat om de beschrijving van de uitbundige natuur dan wel hardnekkige culturele gewoonten van de inheemse bevolking.
Van Bloemenhuis Maturbongs kijkt terug door zijn eigen kinderogen en door de ogen van de Nederlander die hij later werd. Dit wisselende perspectief geeft een zuiver beeld van de mensen en hun gebruiken en van de tropische natuur van dit eiland in ‘de Oost’, dat het langst tot het Koninkrijk behoorde.


naar vorige pagina