Morning Star - officële vlag van West Papua

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 


Synopsis

Het boek is een Autobiografie (deel2)

Het verhaal:

In maart 1963 - een halfjaar na de grote uittocht van de grotendeels Nederlanders - liet het intussen in Nieuw-Guinea neergestreken Indonesisch leger van zich spreken. De aanwezigheid van de overwinnaars zorgde voor veel spanning tussen de Papua's en het leger. De escalatie nam toe, waardoor het juist voor mij als 'Belanda ketingal' niet veilig meer was om nog langer in Manokwari te blijven.

Terwijl mijn voorgangers, al een halfjaar in pensions en andere opvangcentra ondergebracht waren, en begeleid werden, viel ik bij mijn aankomst in Amsterdam buiten het opvangnet van de DMZ en andere begeleidingsinstanties. Ik viel tussen wal en schip en moest mijn weg in Nederland zelf zien te vinden. De kennismaking met Nederland was bezorgde mij een dubbel gevoel. Ik was blij herenigd te zijn met familie en vrienden. De realiteit van het leven in mijn onbekende vaderland was hard en confronterend. Het contrast met mijn persoonlijke cultuur was zo groot, dat het heimwee naar Nieuw-Guinea en mijn moederland bij mij boven kwam. Tegelijkertijd werd ik in mijn gevoelens geconfronteerd met het conflict in mij. Ik was uit mijn ‘moederland’ weggestuurd, in Nieuw-Guinea werd dat mij nog eens bevestigd, en dan ‘thuis komen’ in ‘mijn’ onbekende vaderland. Mijn gevoel van ongewenst kind was sterk.

Hier werd ik geconfronteerd met mijn afkomst. In het eeuwenoude verleden, ten tijde van de Indië vaarders is ooit de eerste steen voor mijn aanwezigheid hier nu debet aan. Het verhaal in dit boek gaat grotendeels over die eerste confronterende jaren en de strubbelingen, die ik heb moeten overwinnen om mij uiteindelijk aan het leven hier te conformeren. Het is nu al ruim een halve eeuw geleden, dat die grote verandering mijn leven bepaalde. Op 1 oktober 2012 herdachten wij het feit, dat Nederlands Nieuw-Guinea, als laatste kolonie die geschiedenis afsloot. In maart 2013 herdacht ik in stilte en met heimwee, mijn afscheid van dat Paradijs. Ik vertrok op maandag 11 maart 1963 en eindigt mijn verhaal op maandag 11 maart 2013.

Dit boek biedt nog meer, o.a:

Een verstekeling:
Het verhaal van Thijs Warella, die als verstekeling aan boord van de ‘Johan van Oldenbarnevelt’ , met bestemming Nederland, stapte, geeft een goed beeld van het lot van achtergelaten Nederlands Indischen en Oranjegetrouwe Molukkers, die allerlei pogingen deden om maar in Nederland te komen. De consequenties van die stap had hij, maar met hem nog vele anderen, aan den lijve moeten ondervinden. Niet allen waren welkom. Een groep waaronder Thijs, werd weer op een boot gezet met bestemming Indonesië. Hun lot verliep heel anders als zij zich van te voren hadden verwacht.

Een achterblijver:
Een in Manokwari achtergebleven Indo, die velen in Nederland nog wel van hun schooltijd kent, vertelt hoe hij de overgangsperiode heeft meegemaakt. Hij doet onthullingen over de politieke macht en verzet van de Papua’s, waarbij ook bekenden voor ons in hun strijd het leven lieten.

 

==.==

 

Boek bestellen

Reacties op dit artikel via het prikbord