Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen
Disclaimer



 


  naar vorige pagina naar volgende pagina

Norman Franken - Herbeleven van het verleden in Jayapura - pagina 1

 

Herbeleven van het verleden in Jayapura (sept-okt 2006) - 1

Door: Norman Franken

September 2006 ging ik alleen voor 5 weken naar Jayapura. In 1977 was ik voor het eerst samen met mijn vrouw naar het voormalige Hollandia teruggegaan en in 2002 weer, maar nu met mijn dochter Debby.
Toen we in 1977 in Jayapura waren zag je al dat de stad flink aan het veranderen was, maar er was nog veel herkenbaar ten opzichte van toen. Dat was uiteraard anders in 2002 en 2006. Veel is bijgebouwd, maar de aandacht ging voornamelijk naar Jayapura (H’dia Haven), dat was in onze tijd ook zal zo. Maar rijd maar van de “Haven” naar Sentani en je zult merken dat er heel wat bos weggekapt is en moerassen verdwenen zijn ten behoeve van woningbouw.

Op dit punt was Kali Moses in Kota Raja bij
het naderen van Kota BaroeKota Raja

Nu Jayapura vol is gaat de aandacht o.a. naar de gebieden Entrop en Kota Raja. Entrop wordt de nieuwe concentratie van winkels en hotels.

Er zijn ontelbaar veel kerken te zien, zoals in vele andere “ontwikkelingslanden” lopen de kerken hier goed. Wat Papua betreft is het waarschijnlijk ook een kwestie van weerstand bieden aan de oprukkende islam in dat land. Op de top van de Jarmohheuvel in de haven is een groot verlicht kruis te zien. De plek en de grootte van het kruis is een duidelijke boodschap: “Islam is ondergeschikt aan het christendom”.
Jammer genoeg zijn de steden zoals Jayapura gejavaniseerd, jammer in de zin van dat het Papua-eigen aan het verdwijnen is. Maar gelukkig zijn sinds de laatste 15 jaren tendensen te zien die moeten voorkomen dat de Papua-adat van welke regio maar teniet wordt gedaan.
Politiek gezien is er ook veel veranderd, de Papuagouverneurs van de laatste decennia hebben in positieve zin veel gedaan voor Papua zelf en dat geldt ook voor de huidige gouverneur. Maar dat betekent nog steeds niet dat de Papua’s “in de straat” het veel beter hebben gekregen. Helaas is dat een zaak van de lange adem. Je ziet duidelijk het verschil tussen arm, gewoon (net aan) en heel rijk. Papoea's die de hele dag langs de kant van de weg zitten om hun pinang of ander klein waar
proberen te verkopen.

Wat na bijna 50 jr aardig is om te horen dat oude benamingen van sommige gebieden gehandhaafd zijn, zoals Dok Dua, Dok Lima, Base G, Pim, Entrop. Maar er zijn natuurlijk ook nieuwe namen voor oude in de plaats gekomen (Hemelpoort in Dok 5) is nu Ankasa, het gebied van Camp Walker is Waena (een heel grote wijk).

De naam Jayapura geldt alleen het gebied vanaf de haven t/m Base G. Hollandia Binnen heet Abepura en Motorpool is Padang Bulan geworden, deze twee vormen een aparte gemeenten, vallend onder Jayapura, evenzo Sentani en Ifar.

Een paar wetenswaardigheden: De heuvel rechts aan de Jautefabaai – komend vanaf Kota Raja – wordt bewoond door apen (meegenomen door immigranten); om dezelfde heuvel is een nieuwe weg aangelegd naar Pantei; er loopt een weg van Jayapura naar Sarmi; tussen Tobati en Engros (Jautefabaai) is een brug gepland, hierdoor wordt de route naar de grensstreek drastisch verkort.

Ondanks de vele veranderingen kan je daar toch met je vele herinneringen aan de wandel. Voor mij persoonlijk is het belangrijk te weten dat ons huis in het voormalige Kamp Tjina (Hollandia Binnen) daar nog steeds staat. Na ons vertrek kwam het huis in bezit van de ouders van Mimi en Thom Fakdawer (veel Kota Baroemensen kennen Mimi). Nu wordt het huis bewoond door Henk, een broertje van Mimi en Thom. Ook doet het me deugd dat de oude E.L.S. er nog is.

Reacties op dit artikel via het forum

 

naar vorige pagina naar volgende pagina

Norman Franken - Herbeleven van het verleden in Jayapura - pagina 1