Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



  naar vorige pagina naar volgende pagina

Richard de Vries - EEN VETERAAN VERTELT

DEEL 4 DE NIEUW - GUINEA PERIODE OKT. 1959- APRIL 1961

NOTE:
DEEL 1 T/M 3 gaat over de periode 1940-1959, van mijn 5de t/m mijn 24ste jaar.
O.a. over: verhuizing van Den Haag naar Friesland; schooltijd; oorlogstijd; bevrijding; ambachtsschool; werk zoekend met wat vastigheid en variatie; de toekomst mogelijkheden in Friesland; de aanmelding bij de marine in 1952; indrukken en opleiding en werken bij de marine; eerste uitzending naar de Ned. Antillen in 1954 t/m1956; terugkomst in Holland; de kaderschool; opleiding voor boordwerktuigkundige; vliegend werk bij de marine.

Periode 1959 t/m 1961 NET GETROUWD EN 18 MAANDEN HEEL VER VAN HUIS. En hoe zou deze periode verlopen voor beide partijen?

ALS MLD-er NAAR NIEUW-GUINEA

Hoofdstuk 1. DE NIEUW- GUINEA PERIODE. Van oktober 1959 t/m april 1961. Mijn tweede uitzending.
pagina 1

Ik was natuurlijk liever in Holland gebleven, voor mijn vrouw. Ik was namelijk net een maand getrouwd. En met haar net begonnen zwangerschap toestand, ook niet de leukste periode om 1,5 jaar lang weg te gaan. Maar ja, ik had nu eenmaal voor de marine gekozen. En dan heb je maar te gaan als militair Dan niet proberen onder een dergelijke uitzending uit te komen. Helaas gebeurde het dat collega’s in een dergelijk geval nog van alles probeerden om in Holland te blijven. Voor zulke mensen moest een ander dan gaan.
Ik moest er maar wat van zien te maken, want ik had weer bijgetekend, voor 6 jaar. Dat is ook wel het enige, wat mij altijd dwars heeft gezeten. Om je voor zoveel jaren te moeten binden. In mijn hart ben ik een echte vrijbuiter.
Maar als je voor een cent bent geboren, heb je toch maar te zorgen, dat er eten op tafel komt. Weinig keus dus. Je moet dan al blij zijn dat je gezond bent en je de kans krijgt om jezelf verder te ontwikkelen. Ook al kleven daar ook voor en nadelen aan.

Ik had ook bij de marine al snel begrepen, dat het grootste percentage van het personeel, niet alleen voor Koningin en Vaderland diende, maar voor hun brood. Van hoog tot laag. Natuurlijk zaten er een paar van die behoorlijke fanaten bij, die o.a. op het KIM, of van huis uit al, volkomen waren geïndoctrineerd.
Die liever zeiden: "Ik val aan volg mij tot in de dood." Of dat ze liever met hun schip en al de lucht invlogen, dan zich overgaven enz. In mijn ogen natuurlijk rare lui. Die willen dan liever sterven voor het vaderland. Maar die heb je snel door. En daar moest je met gepaste afstand rekening mee houden. Het is op zich niet slecht, als je dergelijke personen er bij hebt. Het kan in een strijd ook wel eens positief uitpakken.
Hetzelfde gold voor de verschillende geloven, waar je ook fanaten tussen had. En culturen waar de mensen mee waren opgevoed. Al die verschillende culturen, geloven en eigenaardigheden van mensen, kom je natuurlijk bij de marine ook tegen. Daar had ik al veel van geleerd toen ik 2 jaar lang in de Ned. Antillen zat.

Ik kreeg de laatste maand dat ik nog in Holland was voor deze uitzending, nog veel te doen. We gingen nog een keer naar mijn ouders in Harderwijk. Mijn vader werkte in bouw. Hij had daar in de huizenbouw afwerking en verdelingzaken, nogal wat invloed en gaf mij de raad, één van de gebouwde huizen met hypotheek te kopen. Hij zou dan wel voor de binnen afwerking van het huis en de verdere afwikkeling zorgen. Maar mijn vrouw Nelly was tegen dit plan. Ze wilde helemaal niet in Harderwijk gaan wonen als ik terugkwam uit Nieuw–Guinea. Zij bleef het liefst in de Randstad. En ook de gedachte om het na een paar jaar met goede winst te gaan verkopen, zag ze niet zitten. Ze wilde gewoon goed sparen als ik weg was en daarna de zaak wel eens bekijken.
Daar had ik ook vrede mee. Maar mijn vader zag het meer, als winst object. Maar hij kon haar nergens mee overtuigen.

Verder had ik nog wat voorbereidingen te doen, zoals: tropenkeuring en die hele poespas weer in de kazerne Amsterdam. Nieuwe tropenuitrusting halen met de nodige informatie, o.a. waar je, en wanneer je, op de dag van vertrek, je moest melden. Dan de trouwzaken; afscheid bij VSQ. 320(*)en vrienden.

(*) Het vliegtuigsquadron 320 is in de WO-II in Engeland ontstaan. Bij de Duitse inval in mei 1940 wist een groep van 24 vliegtuigen uit Nederland te ontsnappen en via Frankrijk naar Engeland uit te wijken. Het waren hoofdzakelijk watervliegtuigen. Op 2 augustus 1940 kreeg het officieel de naam 320 squadron en heeft het vele typen vliegtuigen gekend.

  naar vorige pagina naar volgende pagina

Richard de Vries - EEN VETERAAN VERTELT

Reacties op dit artikel via het prikbord