Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen naar vorige pagina  volgende pagina

Haagse Courant
30 maart 2002

KRO moet verslag vliegtuigramp uit 1957 rectificeren

Door onze redactie Binnenland


Amsterdam - De nabestaanden van gezagvoerder Rob de Roos, in 1957 de piloot van een KLM-vliegtuig dat bij Biak (voormalig Nieuw-Guinea) neerstortte, hebben hun gelijk gehaald. De Amsterdamse rechtbank heeft de KRO gisteren veroordeeld tot een rectificatie van de beschuldiging dat drankmisbruik onder de bemanning de reden zou zijn geweest voor de ramp, waarbij in totaal 58 inzittenden het leven verloren. De omroep moet tevens een schadevergoeding aan de familie De Roos betalen van 7500 euro.

Het tv-programma Netwerk had ruim drie jaar geleden de gebeurtenissen rond de crash, destijds het grootste vliegtuigongeluk uit de Nederlandse geschiedenis, opgerakeld. In de uitzending werd gesuggereerd dat Rob de Roos voor vertrek had gedronken en zich daarna had vergist in de hoogte, toen hij een extra rondje over het vliegkamp wilde maken. Het vliegtuig stortte in zee. Slechts tien passagiers overleefden het ongeluk. De precieze feiten zijn nooit achterhaald.

De verwijzing door de KRO naar drankmisbruik berust niet op feiten, zo heeft de rechtbank nu geoordeeld. In de uitzending was geen sprake van 'voldoende diepgaand journalistiek onderzoek', maar van geruchten en suggesties.

De rechter noemt de uitzending 'onrechtmatig ten opzichte van de nabestaanden'. Een Netwerk-presentator moet die rectificatie binnen vier weken in de uitzending uitspreken.

Guus de Roos, de broer van de verongelukte piloot die drie jaar voor eerherstel heeft geknokt, is 'erg tevreden' met de uitspraak. Hij is van plan de schadeloosstelling over te maken aan de stichting 'Hulp Papoea's in nood'.

Op zijn kruistocht voor genoegdoening loopt nu alleen nog een zaak tegen Wassenaarder Sieg de Boer De politie stelt een onderzoek in wegens smaad.

 


Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina