Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina  volgende pagina

Eerste retourvlucht uit Biak

Ooggetuige KLM-ramp in Nederland


Onderzoek begonnen

(Van onze correspondent)


SCHIPHOL 21 juli. Om half zeven zondagavond landde op Schiphol het eerste KLM-vliegtuig, dat na de ramp met de Superconstellation ,,Neutron" de vorige week maandag, uit Nieuw-Guinea naar Nederland vertrok. Aan boord van dit toestel, de Constellation "Electron", bevond zich de heer P T. van Vliet, die bij de ramp van de "Neutron" zijn vrouw en twee kinderen heeft verloren. De heer Van Vliet is burgerambtenaar bij de marine in Nieuw-Guinea. Maandagavond jongstleden had hij zijn echtgenote en twee kinderen op Biak uitgeleide gedaan. Omdat de "Neutron" al was volgeboekt kon de heer Van Vliet niet mee. Hij zou het volgende vliegtuig naar Nederland nemen. Enkele uren na het vertrek van de "Neutron" kreeg hij het bericht, dat zijn echtgenote en twee kinderen waren verongelukt.

De KLM-directiesecretaris, de heer P. A. H. Schlingeman, condoleerde de diepgeschokte heer Van Vliet, die als laatste van de passagiers de "Electron" op Schiphol verliet. De ouders van de heer Van Vliet en zijn dochtertje dat al enige tijd geleden naar Nederland was gekomen waren eveneens aanwezig. De jeugdige marinier H. B. Beekman vertelde, dat hij op de wachtlijst had gestaan voor de ,"Neutron". Hij was naar het vliegveld van Biak gegaan met zijn bagage in de hoop, dat een van de passagiers op het allerlaatste ogenblik zou afzeggen. Dit was niet het geval. Hij werd toen geboekt voor een plaats in het toestel dat drie dagen later zou vertrekken.

neutron
Het hoofd Burgerluchtvaart Nieuw-Guinea, de heer W. Hamers, ondervraagt hier enkele mannen uit de kampong Manoejas op het eiland Owi over het verongelukken van de "Neutron". Aan de hand van een model van een Super-Constellation gaven de inboorlingen hun visie op de toedracht van de ramp, waarbij zij als eersten hulp verleenden

Explosie
Een andere passagier (hij wilde zijn naam niet noemen), zei, dat hij op het vliegveld was geweest toen de "Neutron" voor de laatste vlucht opsteeg. "lk zag het vliegtuig ineens weer dalen even later kon ik duidelijk grote vlammen zien. Toen hoorde ik een knal; daarna zag ik niets meer."

De heer Braakman had kort voor het vertrek uit Biak nog gehoord, dat de toestand van de elf gewonden redelijk was. "Ze zullen het allemaal wel redden", meende hij. De heer Rombouts, employé van een oliemaatschappij, had in Sorong via de radio van de Amerikaanse marine in Los Angeles het bericht gehoord, dat er een vliegtuig was neergestort, in de jungle van Nieuw-Guinea. Pas veel later had hij vernomen van de ramp van de "Neutron". Dat nieuws kwam uit Nederland

Te Hollandia zo verneemt het ANP, is gisteren officieel meegedeeld, dat een reeds geruime tijd bestaande voorlopige commissie van onderzoek naar vliegtuigrampen in Nederlands Nieuw-Guinea onmiddellijk begonnen is met het onderzoek naar de ramp met de "Neutron". In deze commissie hebben zitting kapitein luitenant ter zee vlieger J.L. den Hollander, commandant van het marinevliegkamp te Biak (voorzitter) en als leden W. P. Hamers (hoofd bureau luchtvaart te Hollandia), luitenant ter zee T. J. B. van den Berg (hoofd technische dienst van de Marineluchtvaartdienst), A. M. Post (hoofd luchtverkeersbeveiliging te Biak) en J. Smits (luchthavenmeester te Biak). De naar Biak vertrokken Nederlandse deskundigen zullen eveneens zitting nemen in deze commissie. Het zijn de heren C. L Gosen en A. W. Fournier.


Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina