Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina  volgende pagina

De Telegraaf
17 juli 1957

Snelle hulp van prauwen en marineschepen bij KLM-ramp

Papoea’s als eerste redders

overlevenden in veiligheid

(Van onze speciale verslaggevers)

BIAK/SCHIPHOL/DEN HAAG, woensdag
PAPOEA’S in prauwen en matrozen van de Koninklijke Marine in snelgestreken sloepen van Hr. Ms. ,"Kortenaer" hebben door een bliksemsnelle reactie op de ondergang van de K.L.M. Constellation "Neutron" een grote rol gespeeld in het uiteindelijk behoud van 11 mensenlevens.

Tegenover deze elf geredden staat het verschrikkelijke cijfer van 57 doden in deze grootste luchtramp uit de geschiedenis van de K.L.M. Enkele grote gezinnen gingen gezamenlijk ten onder. Twee gezinnen bleven geheel gespaard.

Om half twee gistermiddag moest de K.L.M.-directie besluiten tot de doodsmare: "Wij vrezen, dat er voor de vermisten van de "Neutron" geen hoop op redding meer is".

Dit betrof de vermiste 48 passagiers en 8 bemanningsleden, die met de "Neutron" ten onder gingen. Het 57ste slachtoffertje was het meisje V. Y. Leiker. die gisternacht met haar vader, de leprozenarts D. L. Leiker die met zware verwondingen op Biak aan land werd gebracht.

Toedracht nog in nevelen.
Dit is de droeve balans van een schokkend vliegtuigongeval, waarvan de juiste toedracht door het falen van de verbindingen tussen Nederland en nog steeds in nevelen gehuld is. Onbevestigde berichten gewaren van een ontploffing in de linkerbuitenmotor van de KLM Superconstellation PH-LKT "Neutron". Rond 100 seconden nadat het vliegtuig met 68 inzittenden om 3.20 uur Biaktijd zich dinsdagmorgen losmaakte van de Mokmerstartbaan zou deze zware explosie, die op het gehele eiland Biak gehoord moest zijn, de benzinetanks van de "Neutron" in brand hebben gezet. Daar staat tegenover dat de KLM-vertegenwoordiger op Biak, de oud-gezagvoerder Gerrit te Roller, gistermiddag in een telefoongesprek met president-directeur I. A. Aler verklaarde, dat het ongeluk hem "eenvoudig een raadsel was." Het toestel maakte een normale start, zo getuigde de heer Te Roller, en voerde de gebruikelijke radioprocedure uit.

Na 100 seconden
Uit een telefoongesprek - gistermiddag met enkele employés op Biak gevoerd - vernamen wij daarentegen dat het ongeluk gebeurde voordat het radiocontact met het toestel tot stand was gekomen. Vast staat evenwel,dat het toestel na 100 seconden tussen de eilanden Biak en Owi neerviel in de Geelvinckbaai ten noorden van Nieuw-Guinea.

Mevr. D.J. Kouwenberg, de stewardess, die de vliegtuigramp overleefdeHeldendaad
Aangenomen mag worden, dat gezagvoerder Rob de Roos (36) uit Laren (N.-H.) op dat ogenblik zijn laatste heldendaad verrichte. Hij wist het zware vleugellamme toestel -tijdens de moeilijke start altijd het hachelijkste ogenblik bij het vliegen- toch nog een landing op het water te laten maken. Bij deze manoeuvre moet de staart van het toestel zijn afgebroken, waardoor 12 mensen als het ware buiten het vliegtuig werden gezogen. Een ander bericht spreekt van heldenmoed van de stewardess, mej. Dientje J. Klein Kouwenberg, die een vliegtuigdeur zou hebben weten te forceren.

Snelle hulp.
Hoe het zij, het geluk lachte twee complete gezinnen toe. De bekende advocaat uit Hollandia, mr. J. O. de Rijke, vond niet alleen zichzelf in het water van de Geelvinckbaai, maar ook zijn vrouw en alle drie kinderen. Ook het uit drie personen bestaande gezin Wagenaar ontsnapte in zijn geheel aan een zekere dood in het volle vliegtuig waarvan het wrak onmiddellijk naar de diepte zonk. Het water is ter plaatse 200 m diep. De 12 spartelende overlevenden, die zware wonden opliepen van de brandende benzine, die op het water dreef, zagen, nog nauwelijks bekomen van de verbijstering van het ongeluk, al dadelijk in het maanlicht de gespierde Papoea’s verschijnen, die met hun prauwen te hulp snelden

De eersten.
Deze inheemse kustbewoners waren de dichtstbijzijnde ooggetuigen van het ongeluk geweest en zij zouden ook als eersten het vliegveld van de ramp op de hoogte hebben gesteld. Maar in menslievende wedijver daagden ook de Nederlandse matrozen in hun sloepen van Hr. Ms. "Kortenaer" als reddingbrengers op uit de duisternis, die de watertrappende overlevenden omhulde. Deze snelle marineactie was te danken aan de hoge graad van paraatheid van de opsporings- en reddingsdienst op Biak, door wie ook onmiddellijk vliegboten en Fireflies werden uitgezonden, en aan de toevalligheid dat de "Kortenaer" op de rede van Biak lag.

Uitgeput
Papoea's en matrozen brachten de uitgeputte, gewonde en verbrande overlevenden op het eiland Biak terug, waar allen in het hospitaal werden opgenomen. Gistermorgen bezweek het meisje Leiker aan de gevolgen van het ongeluk. In ernstig levensgevaar waren gistermorgen mevrouw De Rijke en haar 9-jarig dochtertje, de heer S. M. de Boer en dr. D. L. Leiker.

Redelijk wel
De andere zeven geredden -hoewel allen met min of meer of ernstige kwetsuren of brandwonden ter verpleging in het hospitaal opgenomen - maken het redelijk wel en voor hun leven wordt niet gevreesd. De slachtoffers waren op drie Britten na allen Nederlanders, meest gezinnen van olie- en gouvernementspersoneel en marinemannen, die na volbrachte diensttijd op Nieuw-Guinea voor verlof of repatriëring naar Nederland terugkeerden. Ook de Britten, de zendeling G. Macrobert en het echtpaar L. Newman verloren bij de ramp het leven.



Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina