Disclaimer

naar vorige pagina

Boekpresentatie "Norman" van Merel Hubatka
Zutphen 9 februari 2019/
Profiel Leo Laumans, bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea

Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman
Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Boekpresentatie Norman Papoea Solidariteitsdag 2018

Voor de foto's in groter formaat ga naar het fotoalbum.

Toespraak door Theo Laumans t.g.v. de Presentatie op zaterdag 9 februari 2019 te Zutphen van het boek "Norman" geschreven door Merel Hubatka.

Geachte gasten, lieve Merel !


Laat ik beginnen met me aan u voor te stellen. Mijn naam is Theo Laumans, ik kom uit de Limburgse plaats Tegelen en ik ben samen met Frank – de vader van Merel – in oktober 1959 naar Nieuw Guinea vertrokken om aan het Bestuursinstituut in Hollandia opgeleid te worden tot ambtenaar bij het Binnenlands Bestuur. Dat is nu bijna 60 jaar geleden.

Totaal onverwacht kreeg ik begin maart 2014 een telefoontje van Merel met de vraag, of ze me thuis mocht komen opzoeken om met mij te praten over die tijd in Nederlands Nieuw Guinea. Samen met haar vader behoorde ik tot de lichting bestuursambtenaren van 1959, bestaande uit 16 jonge mannen, die tot AA bij het Binnenlands Bestuur werden opgeleid aan het eerder genoemde instituut in Dok V te Hollandia om vervolgens mee te helpen dat immens grote land onder bestuur en tot ontwikkeling te brengen.

Gelukkig schreef Merel me veel gehad te hebben aan de informatie, die ik haar verstrekte.

We zijn nu bijna 5 jaar verder en vandaag is de grote dag. De presentatie van het boek, dat is gebaseerd op het levensverhaal van Frank. Een echte idealist, die zich zijn hele leven heeft ingezet voor de Papoea's. Na zijn periode als AA bij het Binnenlands Bestuur is hij antropologie en later ook theologie gaan studeren. Via de zending heeft hij onder andere als antropoloog en voorganger gewerkt aan de Cenderawasih Universiteit in Abepura, het vroegere Hollandia Binnen. Terug in Nederland is hij als een van de weinige Nederlanders altijd voor de rechten van de Papoea's blijven vechten.

Wat mijn persoon betreft had en heb ik altijd last gehad van een schuldgevoel, dat ze plaatsvervangende schaamte noemen, want aan ons opbouwwerk in Nieuw Guinea kwam plotseling een einde als gevolg van een overeenkomst, die de Nederlandse regering sloot zonder inspraak van de Papoea's zelf. Wij hadden bepaald het gevoel de Papoea's in de steek te laten en schaamden ons over ons gedwongen vertrek.

Frank is de Papoea's altijd trouw gebleven en Merel heeft die affiniteit met het land en het volk van de Papoea's geërfd van haar pa. Het is haar met de paplepel ingegeven en net als Frank is ze culturele antropologie gaan studeren. Dat de presentatie van het boek nog zo lang op zich heeft laten wachten, is niet vreemd, want over je eigen vader schrijven is niet gemakkelijk. Bovendien heeft en had ze het als creatieve duizendpoot erg druk. Naast haar werk als journalist en schrijfster is ze dichteres en onlangs benoemd tot 1 van de 2 stadsdichters van Zutphen, zingt en speelt ze in een jazzband en is ook nog eens echtgenote en moeder. Ik heb bewondering voor haar tomeloze energie.

Je familie en vrienden zijn terecht trots op je en dat zou je Pa ook zijn. Jij als zijn oogappel en zijn wonderschone paradijsvogel. Van de 16 AA's van de lichting 1959 is het grootste gedeelte overleden. Nog slechts 5 personen hebben af en toe contact met elkaar, te weten Wim van de Waal, Uco Olij, Johan Donker, Ton de Leeuw en ik. Mede namens deze jaargenoten feliciteer ik je met de uitgave van dit boek. Als een hommage aan Frank en aan jou ben ik naar Zutphen gekomen. Ik spreek bij deze mijn grote waardering uit voor het boek, dat je geschreven hebt en wil dat graag tonen door je een dikke knuffel te geven.

Theo Laumans, Kloosterstraat 64 te 5935 CB Steyl.
Tel. 077- 3260420. Mailadres : theolaumans@kpnmail.nl

Voor de foto's in groter formaat ga naar het fotoalbum.

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina